Alle Haaltertse leerlingen klimaatbewuster maken, dat is het doel van de klimaatbende. Tijdens dit twee jaar durende traject engageren de Haaltertse scholen zich hiervoor met hun leerlingen van het 5de leerjaar. Ze dragen op die manier hun steentje bij tegen de opwarming van de aarde én werken mee aan een klimaatgezond Haaltert. Ze kunnen daarbij rekenen op educatieve en logistieke ondersteuning van de provinciale dienst MOS en het lokaal bestuur Haaltert. Op dinsdag 20 september ging de klimaatbende officieel van start. Deze startdag werd geopend door schepen van milieu en duurzaamheid Phaedra Van Keymolen.
“In 2019 fietsten we de klimaatbende op gang en brachten we een bezoek aan alle basisscholen van Groot-Haaltert. De klimaatbende is een bonte bende van directies, leerkrachten, medewerkers van de gemeente en natuurlijk ook de leerlingen zelf. Ze gaan aan de slag in hun eigen school, dagen andere scholen uit en leren met de nodige ondersteuning van het lokaal bestuur en van MOS hoe ze echt kunnen helpen om de klimaatopwarming zo beperkt mogelijk te houden. Want kinderen en jongeren zijn bekommerd om het klimaat, ze praten erover en willen actie ondernemen. Met de klimaatbende engageren we ons om de CO2-uitstoot op het grondgebied van Haaltert te doen dalen,” aldus Phaedra Van Keymolen, schepen van milieu en duurzaamheid.
“Klimaat en klimaatbewustzijn is meer dan ooit actueel. Als schepen van jeugd ben ik enorm enthousiast dat we met onze tieners acties uitwerken voor een klimaatgezonder Haaltert: een concrete en gerichte aanpak. Succes,” zegt burgemeester Veerle Baeyens.
Het lokaal bestuur stelde zich tot doel om klimaatbendes te installeren in de verschillende scholen en zo de leerlingen te sensibiliseren rond klimaat. Alle lagere scholen in Haaltert zijn dit engagement aangegaan en hebben het klimaatcharter “De koningen van Haaltert” ondertekend. De klimaatbende bestaat uit alle leerlingen van het 5de leerjaar in de Haaltertse scholen. Dat zijn zo’n 180 leerlingen die meewerken aan een klimaatgezonder Haaltert. Op die manier willen de scholen hun steentje bijdragen tegen de opwarming van de aarde. Ze kunnen daarbij rekenen op educatieve en logistieke ondersteuning van de provinciale dienst MOS en het lokaal bestuur Haaltert. De klimaatbende is een engagement van 2 jaar. In het eerste jaar worden de leerkrachten en leerlingen warm gemaakt om deel te nemen en in het 2de jaar gaat de klimaatbende dan echt van start.
In deze 2de fase nemen de leerlingen de rol van ambassadeurs op zich en krijgen ze doorheen het schooljaar leuke klimaatopdrachtjes voorgeschoteld. In september is er de startdag. Dan bewijzen de kinderen dat ze in staat zijn om de zware klimaatopdracht op zich te nemen. In november gaan ze de strijd aan tegen de “klimaatpestkoppen”. Aan de hand van de energiekoffer leren ze over de klimaatverandering en de rol van CO2-uitstoot. In februari gaat de ijsblokchallenge door. Elke klas ontvangt een ijsblok die ze moeten beschermen tegen de opwarming van de aarde. In april voeren de leerlingen klimaatacties uit op school. In juni is er tot slot een feestelijk slot. Onder veel tromgeroffel worden de gezamenlijke vorderingen in CO2-reductie van elke bende officieel bekendgemaakt.