kleuters kunnen voortaan terecht in het snoezeldorp…

Snoezelklasje in Erpe-Mere Persregio DenderIn Aalst opent deze week een nieuw snoezeldorp. Hogeschool Odisee startte zeven jaar geleden met enkele snoezelhuisjes en dat is nu uit zijn voegen gebarsten. Daarom bouwde de hogeschool een nieuw dorp op een betere locatie. Jaarlijks komen er ondertussen meer dan duizend kleuters met hun leerkracht op bezoek om het concept ‘snoezelen’ te leren kennen. De hogeschool hoopt hiermee zowel studenten als leerkrachten te overtuigen snoezelen te integreren in de kleuterschool. Op geen half uur tijd waren alle beschikbare plaatsen volgeboekt. Idee is overgewaaid uit mindervalidenzorg. “De term ‘snoezelen’ is een samentrekking van snuffelen en doezelen”, legt Dorien Van Rentergem, docent Kleuteronderwijs aan Odisee, uit. “Het idee ontstond in Nederland in de zorg voor mindervaliden. Men wou een nuttigere tijdsbesteding voor mensen met een beperking. Nadien waaide het concept over naar enkele woon- en zorgcentra waar men de methodiek toepast bij dementerende personen. We hebben de bedenkers van het snoezelen ontmoet en we wilden dit vertalen naar de kleuteromgeving omdat we onmiddellijk het nut inzagen van de methode voor de persoonsontwikkeling van kleuters”.

Wat is de meerwaarde van snoezelen denkt u, “snoezelen als methode laat kleuters toe op hun eigen tempo dingen te ontdekken en te verkennen met hun zintuigen in een sfeervolle rustige en veilige omgeving”, licht Leen De Zutter, docente Kleuteronderwijs, toe. “Door kleuters te leren vertrouwen op al hun zintuigen, leren we ze weerbaar te worden. De wereld bestaat immers uit meer dan alleen visuele en auditieve prikkels alleen”. Snoezelen hoeft niet duur te zijn “We vragen aan de hogeschool om alles wat naar het containerpark gaat even via ons te laten passeren”, zeggen Dorien en Leen, “ met recuperatie-materiaal kun je veel nuttig didactisch materiaal maken voor kinderen én het is helemaal niet duur.

Men organiseert workshops voor scholen over hoe ze het snoezelen kunnen integreren in hun eigen klas. Jaarlijks ontvangt de hogeschool ondertussen meer dan 1000 kleuters om te snoezelen. Dit jaar waren de beschikbare plaatsen op minder dan een half uur volledig volzet. “Dat is sneller dan de ticketverkoop van Tomorrowland”, aldus Leen en Dorien.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *