Kids op bezoek bij brandweer in teken van Taalbubbels…

De twaalfde editie van Taalbubbels is opnieuw een taalbad voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Tijdens de zomervakantie spijkeren ze gedurende twee weken hun Nederlands bij om zonder al te veel achterstand het schooljaar in september opnieuw te kunnen aanvatten. In de Aalsterse scholen heeft een groot deel van de kinderen een anderstalige achtergrond. Dat betekent dat die kinderen thuis geen Nederlands spreken en dat ze dus tijdens de twee maanden durende zomervakantie ook amper in contact komen met onze taal. “Met Taalbubbels geven we deze kinderen de kans om hun taalkennis te verbeteren en op z’n minst hun Nederlands wat te onderhouden”, zegt Aalsters schepen van Onderwijs en Inburgering Karim Van Overmeire (N-VA).  “Zo zorgen we ervoor dat de ‘schok’ in september niet te groot is en dat de leerkrachten aandacht kunnen hebben voor al hun leerlingen en niet al hun tijd moeten spenderen aan elementaire zaken met handen en voeten uitleggen.”

In totaal schreven zich 168 leerlingen van 28 verschillende nationaliteiten in. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat 149 leerlingen van 23 nationaliteiten. Deze kinderen krijgen allerhande activiteiten aangeboden, zoals een sportdag, een bezoek aan de brandweer, een workshop hiphop en zelfs een heuse kookworkshop. Dit alles wordt in goede banen geleid door een team van 40 gedreven vrijwilligers en professionele taalcoaches. Zoals in elke school vinden er ook twee oudercontacten plaats.

Taalbubbels is doelbewust niet gratis. “Wij willen geen gratis kinderopvang aanbieden,” zegt schepen Karim Van Overmeire. “Als stad leveren wij een inspanning en wij vragen van de ouders ook een engagement. Voor mensen die het minder breed hebben geldt natuurlijk een lager tarief. We moedigen de ouders ook aan om zelf Nederlands te spreken met hun kinderen en bijvoorbeeld naar de bibliotheek te gaan. De stad, onze vrijwilligers en de scholen kunnen helpen, maar ook op de ouders rust een verantwoordelijkheid. Wie in Vlaanderen komt wonen, weet dat het gemeenschapsleven hier in het Nederlands gebeurt. Een goede taalkennis verhoogt de kansen in het onderwijs en op het werk. Het opent ook deuren naar de vele Aalsterse verenigingen. Kortom: het is een essentiële voorwaarde voor integratie”, besluit schepen Van Overmeire.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *