Karel Van De Winkel is Prins Carnaval 2025…

“Aalst Carnaval is vriendschap en genegenheid”: Karel Van De Winkel mag zich na kaffeikesprinsj ook verdiend Prins Carnaval 2025 noemen. Een carnavalsgevoel onder de belforttoren halfweg oktober bij zachte temperaturen? In Aalst is dat voor het derde jaar op rij het geval. De verkiezing Prins Carnaval vindt voor het derde jaar op rij plaats in openlucht. Na Yordi en Vincent wordt – na een spannende verkiezingsstrijd – software delevoper Karel Van De Winkel de derde Prins Carnaval gekroond op de Grote Markt. Karel – ook wel Sjalen genoemd – haalde het van zijn medekandidaten Johan, Peter en Seppe. De vier kandidaten zetten elk op hun manier een zeer kwaliteitsvolle show neer. De Grote Markt stroomde ver voor de start van de verkiezingsavond al goed vol. Presentatoren Tom Vermeir en Christophe Troch mochten 4 500 carnavalisten verwelkomen en de avond op gang trappen met een zelfgeschreven muzikale ode over de vier kandidaten. Na een kort interview met elk van hen en een medley van afscheidnemend Prins Vincent, kregen ze elk een half uur de tijd om de jury en het publiek te overtuigen.

Johan: “Teletijdmachine naar mijn geboortejaar 1973”. Johan Pessemier, referentiepersoon dementie in het dagelijks leven, is met zijn  51 jaar de oudste kandidaat dit jaar. Zijn campagne en show waren dan ook geïnspireerd op hoe carnaval vroeger werd gevierd: met de nadruk op humor én met bescheiden budgetten. Zijn bijnaam ‘Droeven Badmoesj’ refereert zowel naar zijn carnavalsgroep De Droeve Apostelen als naar zijn kale knikker. Een “Grote Badmoesj Show” met een beperkt budget had Johan beloofd. En dat heeft hij ook opgeleverd. Badmoesj stond duidelijk met veel plezier op het podium. De show was er eentje recht uit de teletijdmachine, een ode aan oude carnavalstradities. Johan bewijs dat minder poespas daarom niet minder plezier betekent.

Peter: “Vastelauved is een stiel”. Peter Van Keer (49) geeft zijn kennis en kunde als schrijnwerker en ‘handige Harry’ al jaren door aan zijn mede-carnavalisten bij carnavalsgroep De Melkmoilen. Zoals hij zelf aangeeft tijdens zijn campagne is hij van alle markten thuis. Na een eerste poging in 2018 deed hij nu voor de tweede keer een gooi naar de prinsentitel. “Met ons hart en onze ziel, Vastelauved is in Oilsjt een stiel”. De finale van Peter vat zowel zijn show als zijn passie perfect samen. De carnavalsambachten vormden de rode draad in zijn liedjes maar ook op het podium: Peter bracht prachtige decors en kostuums mee. En intussen bewees hij ook nog een geweldige danser te zijn.

Karel: “Carnaval gaat over genegenheid en vriendschap”. Karel Van de Winkel (29), ook wel gekend als Sjalen, kroonde zichzelf in 2022 tot kaffeikesprinsj, kreeg toen de smaak de pakken en doet nu mee voor het echte werk. Zijn job als software developer combineert hij met een liefde voor muziek. Zijn muzikale talent werd zijn troef tijdens zijn campagnejaar en vormt ook de rode draad doorheen de show. Hij schreef alle liedjes zelf. Met de woorden “vriendschap en genegenheid is waar carnaval over gaat” eindigde Karel zijn show. Wat we daarvoor zagen? Een groot familiefeest  waar iedereen deel van wil uitmaken. Als individuele carnavalist speelt Sjalen vooral zijn liefde voor het feestvieren uit, geholpen door een bomvol podium, een krachtige stem en één trompetje.

Seppe: “Aalst Carnaval als toeristisch exportproduct”. Seppe Baeten (18) mag dan wel veruit de jongste kandidaat zijn, toch heeft hij al heel wat ervaring in de carnavalswereld. Hij loopt al mee in de stoet sinds hij een kleuter was, en dat doet hij nu nog steeds, bij akv Bjein Swanjee. Ook thuis is carnaval nooit ver weg, want zijn vader Chris ‘den Baal’ Baeten werd Prins Carnaval in 2003. Als Baal Junior wil hij in vaders voetstappen treden. Seppe startte als levend standbeeld en eindigde als levende citymarketing. Ondertussen maakte hij een wandeling door Aalst: van het toeristisch infokantoor langs het voetbalstadion en de werkhallen. In zijn zog: prachtige kostuums, indrukwekkende decors en een Prins-papa die fier een oogje in het zeil hield vanop het grote led-scherm. Een show volgens het toeristisch boekje van deze piepjonge kandidaat!

Afscheid van Prins Vincent: “’t go rap verboi”. Goed een jaar geleden zagen we Vincent Van Caekenberghe na een razend spannende show Prins Carnaval 2024 worden met het kleinste verschil. Toen stond hij nog sprakeloos op het podium, maar Vincent bleek een rasentertainer te zijn die niet enkel overal de show, maar ook het hart van de carnavalisten stal. Op het podium bracht hij vanavond zijn afscheidslied ’t go rap verboi, waarin hij dankbaar terugkijkt op zijn prinsenjaar. Prins  2024 Vincent: “Ik was graag jullie prins. Merci, Oilsjt!”

De resultaten van de kennisproef en de shows. Wie uiteindelijk Prins Carnaval wordt, dat wordt deels beslist door een kennisproef, waar de kandidaten vragen krijgen over de stad en over carnaval. De kennisproef vond plaats op 8 oktober. Op de verkiezingsavond zelf kent elk lid van de 25-koppige jury een score tussen 6/10 en 10/10 aan elke show toe. Elk cijfer mag bovendien door elk jurylid slechts één keer worden gegeven. De kennisproef zorgde voor een eerste schifting. Seppe behaalde 39/50, een puntje meer dan Peter. Johan scoorde 43/50 en Karel haalde de meeste punten: 47/50.

Die trend zette zich door in de punten voor de shows: Johan strandde op 167/250 punten, Peter kreeg 208/250, Seppe kreeg een score van 215/250 en ook hier ging Karel met de eerste prijs lopen: 224/250. Deze scores werden vermenigvuldigd om tot een eindresultaat op 1 000 punten te komen. Het verdict: 716/1 000 voor Johan, 814/ 1 000 voor Peter, en 839/1 000 voor Seppe. Karel Van de Winkel met 907/1 000 met grote voorsprong.

Burgemeester Christoph D’Haese kijkt tevreden terug op de verkiezingsavond: “Het was een gewoon schitterend feestje. Het doet mij echt deugd meer dan 4 500 mensen zich te zien amuseren. Authentiek. Dit kan alleen in ons enig Aalst. Wat ben ik blij dat ik niet in de schoenen van de jury sta vanavond. Vier kandidaten hebben werkelijk alles gegeven, elk op hun manier. Hoe verwend kunnen we als stad en carnavalisten zijn met deze vier kleppers?”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *