Kandidaten kunnen weer inschrijven in Academie voor Carnavalskunsten…

De start van een nieuw schooljaar betekent ook weer de start van een nieuw academiejaar in dé Carnavalsacademie van het land. Koppen snijden, wagens bouwen, kostuums maken, ruiten beschilderen… je leert het allemaal in de Academie voor Carnavalskunsten. Schaaf ook je eigen Oilsjters bij met een spoedcursus ‘Oilsjterse spellink vèr karnavalisten’ en woon een lezing bij van wetenschapsfilosoof Jean Paul Van Bendegem over de grenzen van humor, spot en satire. Aalst Carnaval, dat is pure ambacht: daarin zijn onze carnavalisten de absolute top. Om deze kennis en kunde aan de jongere generaties door te geven, werd de Academie voor Carnavalskunsten opgericht. En die Academie trekt niet enkel Aalsterse carnavalsgroepen aan, maar ook carnavalisten uit andere steden en gemeenten, net als individuele creatievelingen.

Op de Pupillensite leert Gert Schatteman je precies hoe je koppen uit piepschuim maakt. Er zijn verschillende lesniveaus, afhankelijk van je ervaring. In de cursus verftechnieken leer je vervolgens hoe je die koppen en de rest van de wagen laat schitteren dankzij enkele specifieke effecten zoals marmer-, patineer- of bronstechniek. Wil je alle aspecten van het carnavalsschilderen onder de knie krijgen? Probeer dan zeker ook het roiteklasjen eens uit. Er zijn workshops voor volwassenen en voor kinderen, en ook voor leerkrachten is er een aparte opleiding om hun klas een likje carnavalsverf te geven. Hans Vanquathem leert je in twee lessen van twee uur hoe je hoeden en pruiken in foam kunt maken. De cursus Oilsjterse spellink vèr karnavalisten is dan weer het paradepaardje van Aalstkenners Jan Louies en Jan Moens. Een must voor elke rechtgeaarde Aalsterse carnavalist (en Oilsjteneer). Tip: beluister ook de podcasts van Jan&Jan over de geschiedenis van Aalst Carnaval op YouTube, Spotify en Soundcloud. Jean Paul Van Bendegem is een gekend filosoof. Hij kaart het gevoelige thema spot en satire aan in de lezing ‘Humor – wat, waarom en hoe valt er te lachen?’ Aansluitend op de lezing is er ruimte voor debat, gemodereerd door Jan Louies en Jan Moens.

Wil je je inschrijven voor één of meerdere cursussen en lezingen? Surf dan naar de website van Aalst Carnaval via deze link. Hier vind je meer info over elk van de workshops en lezingen en kun je je inschrijven. Je vindt alle info ook netjes gebundeld in een brochure, download de brochure van de Aalsterse Carnavalskunsten. De Academie voor Carnavalskunsten is een initiatief van de stad Aalst en Erfgoedcel Denderland, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

(Foto: Aalst)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *