Stad Aalst heeft nieuwe voorrangsregels voor de toewijzing van sociale woningen goedgekeurd. Een sterkere binding met Aalst wordt één van de elementen die bepalen wie voorrang krijgt op het verkrijgen van een sociale woning. “Een sociale woning is een huis dat betaald werd met lokaal belastinggeld. Dan is het meer dan logisch dat een lokale gemeenschap procedures uitwerkt om een zo’n rechtvaardig mogelijk toewijzing te realiseren”, zegt schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA). “De kans van personen met een sterke link met Aalst vergroten, houdt niet in dat iemand anders nooit aan de beurt komt. Waarom kijken critici weg van de groep die vandaag in de koud blijft staan? Er zijn ook kwetsbare Aalstenaars met een grote woonbehoefte”, verduidelijkt Smeyers.
Het doel van de voorrangsregels met een sterkere lokale binding draagt volgens de schepen op termijn bij aan het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor sociaal wonen. “Wie gezond verstand heeft, weet dat woningen bouwen altijd tijd in beslag neemt, het aanbod is overal kleiner dan de vraag. Wie als eerste in aanmerking komt voor de beschikbare woning is volgens deze bestuursploeg diegene met de sterkste lokale binding”, zegt Smeyers.
Naast de optionele voorrangsregels blijven er absolute voorrangsregels gelden. Er wordt eerst gekeken of het aantal gezinsleden overeenkomt met de grootte van de sociale woning. “Maar naast deze rationele bezetting blijven absolute voorrangsregels zoals omschreven in de Vlaamse regelgeving gelden. Denk bijvoorbeeld aan een toewijzing na een onbewoonbaarheid”, aldus de schepen.