K.H. De Dendergalm neemt weldra haar intrek in eigen lokaal…

Het heeft een tijdje op zich laten wachten om in de gemeente Denderleeuw een geschikte ruimte voor de Koninklijke Harmonie De Dendergalm te kunnen vinden, maar nu mogen de leden toch eindelijk op hun twee oren slapen. De vereniging is overgegaan tot de aankoop van de vroegere feestzaal De Zwaluw in de Toekomststraat te Denderleeuw. Er is een officiele opening gepland op donderdag 31 augustus eerstkomende, waarbij zal afscheid genomen worden van de zaakvoerders Anne en Dirk van café en zaal De Vrede, waar tot op heden hun lokaal was. De harmonie gaat door middel van een optocht naar het nieuwe lokaal in de toekomststraat 71, waar aan alle genodigden een receptie wordt aangeboden.

Op 18 november 1865, dit jaar precies 158 jaar geleden, werd in onze gemeente tijdens een plechtige bestuursvergadering een muziekvereniging opgericht onder de naam “De Dendergalm”. Het orkest bestond toen uit 26 spelende leden en stond onder leiding van de heer Cumps uit Aalst. De heer J. Van Droogenbroeck nam als eerste het voorzitterschap op zich. In 1870 werd Louis Rollier verkozen als tweede voorzitter. Na maar liefst 39 jaar voorzitterschap gaf hij de fakkel door aan zijn zoon Leon die op zijn beurt in 1943 werd opgevolgd door zoon Xavier. Tijdens het concert in maart 1994 stelde Xavier Rollier in een filmopname de vijfde voorzitter Joseph Rottier voor. Op 8 november 2006 kreeg de fanfare minder goed nieuws te horen en werd het plotse overlijden van ere-notaris en voorzitter Joseph Rottier bekend gemaakt. In overleg met mevrouw Rottier en het bestuur van de fanfare werd aan toenmalig vice voorzitter André Van Roy gevraagd de zesde voorzitter van de Koninklijke Fanfare De Dendergalm te worden.

De muzikale leiding werd na de heer Cumps in 1882 overgenomen door Alfons Van Santen. Florent Van Den Bossche nam in 1912 deze taak over gevolgd door Jozef Kriger (1925-1977), Marcel Rossignol (1977-1978), Roger Duwe (1978-1988), Jurgen Waeyenberg (1988-1992), Johan Minner (1992 – 2005) en Alberic Sergooris (2005 – 2013). In 2013 gaf Alberic Sergooris het dirigeerstokje door aan Miguel Van Vaerenbergh die nog steeds de muzikale leiding waarneemt.

In 1924 werd het 60 jarig bestaan gevierd en kreeg de Dendergalm de titel “Koninklijk” toegekend door Koning Albert I, wat nog steeds een grote eer is. De Dendergalm werd oorspronkelijk opgericht als fanfare met enkel koperblazers en slagwerk aangevuld met saxofoons. De komst van Johan Minner in de jaren ’90 bracht echter de intrede van de eerste houtblazers met zich mee. Door de jaren heen bleef de Dendergalm groeien wat vandaag de dag geleid heeft tot een orkest met meer dan 60 spelende muzikanten!

In 1992 besliste de Dendergalm onder impuls van Emiel Devriendt en Stefaan Broeckaert om een eigen muziekschool op te richten om zo de toekomst te verzekeren. Deze telde in zijn hoogdagen tot 25 leerlingmuzikanten. Naast een basisopleiding notenleer werd er ook lesgegeven in klarinet, saxofoon, dwarsfluit, trompet, hoorn, trombone, bugel en percussie. Om de leerlingmuzikanten de mogelijkheid te geven om samen in groep te musiceren werd in 1995 het “Jeugdensemble De Dendergalm” opgericht. De drijvende krachten achter dit initiatief zijn Stefaan Broeckaert, Michael De Bruyn en Jan Baetens. In 2001 werd beslist de eigen muziekschool af te bouwen en muzikanten te steunen om verder les te volgen aan de plaatselijke muziekacademies.

In september 2011 werd onder het aanstekelijk enthousiasme van toenmalig dirigent Alberic Sergooris en het ondersteunende werk van René Boschmans en Chris Lobyn de harmoniemuziekschool terug opgestart. Na een basisopleiding notenleer konden de leerlingen kiezen voor lessen dwarsfluit, klarinet, saxofoon, koper of slagwerk. In 2013 werd ook het jeugdorkest opnieuw in leven geroepen onder de deskundige leiding van Sander Kintaert, waarna hij in januari 2018 werd opgevolgd door Wouter Van Isterdael. Ondertussen werd de eigen muziekschool afgebouwd en is er een overeenkomst aangegaan met de muziekacademie van Denderleeuw/Aalst en Ninove.

(Foto: Google – Dendergalm)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *