Jeroen Meus leerde zijn volk Aalsterse Vlaai maken…

Aalsterse Vlaai gemaakt met mastellen Persregio DenderWie de uitzending van Dagelijkse Kost gisteren op de VRT mocht gemist hebben waarin meesterkok Jeroen Meus ons liet zien hoe je Oiljsterse Vloojn klaarmaakt, geen nood, wij hebben de volledige lijst met producten en zijn werkwijze nog eens voor u klaargezet. De Vlaai zoals Jeroen Meus hem klaarmaakte dateert van een recept uit lang vervlogen tijden. Voor de vlaai heb je mastellen nodig, een typisch streekproduct uit Aalst. Traditioneel maken ze daar ‘gestreken mastellen’ door de sandwiches open te snijden en er boter en bruine suiker op te doen. Daar gaat aluminiumfolie over waarna je de mastellen strijkt met een strijkijzer. Aalsterse vlaai is een soort broodpudding waarvan het recept al eeuwen bestaat. Eigenlijk is het een gerecht dat bedoeld is om overschotten weg te werken. Je moet er op tijd aan beginnen, want de mastellen moeten lang genoeg in melk weken voor je ze kunt gebruiken. Laat de vlaai na het bakken gerust in de bakvorm zitten en snijd hem zo in stukken.

 INGREDIËNTEN: (4 PERSONEN)

  • 250 g gedroogde mastellen
  • 1 l volle melk
  • 100 g kandijsiroop
  • 350 g donkerbruine suiker
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel foelie
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • boter om in te vetten
  • bloem

BEREIDING

DAG 1
  • Breng de melk aan de kook met de kandijsiroop.
  • Doe er de foelie en het kaneelpoeder bij.
  • TIP: Foelie is de schors van  nootmuskaat. Als je geen foelie vindt, kun je het vervangen door gemalen nootmuskaat.
  • Maal de mastellen in de hakmolen fijn.
  • Doe de gemalen mastellen in een grote kom. Zeef er de warme melk met siroop bij.
  • Doe plasticfolie over de kom en druk het tot tegen de mastellen zodat er geen vel op komt.
  • Laat het mengsel minstens 12 uur weken.
DAG 2
  • Verwarm de oven voor tot 175 °C.
  • Roer de geweekte mastellen tot een dikke broodbrij.
  • Doe het mengsel in de mengkom van de keukenmachine.
  • Voeg er donkerbruine suiker, kristalsuiker en eieren aan toe en laat de keukenmachine geruime tijd draaien.
  • Vet een taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
  • Giet het beslag in de taartvorm en bak 1,5 uur in de oven.
  • Haal de vlaai uit de oven en laat ze afkoelen. Je kunt de vlaai uit de vorm halen, maar traditioneel wordt hij in de vorm in stukken gesneden.
Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *