Jan De Nul verbindt TenneT’s elektriciteitsnetwerk bij onze buren in Nederland…

Jan De Nul, het bedrijf uit Aalst, verbindt TenneT’s elektriciteitsnetwerk in Nederland en investeert verder in de offshore installatievloot ter ondersteuning van energieprojecten. Op 17 november 2022 beëindigde Jan De Nul de installatie van de 2 zeekabels die voor TenneT het substation van windpark Hollandse Kust (noord) met het vasteland verbinden. Op 24 november koopt Jan De Nul het offshore hulpvaartuig Global Symphony aan van Global Marine, een geavanceerd multi-purpose DP2 ondersteunings- en installatie-vaartuig. Met zijn diverse en innovatieve kabelinstallatievloot, is Jan De Nul de perfecte partner om wereldwijd landen te helpen bij energietransitie door hernieuwbare energie aan land te brengen.

Wouter Vermeersch, Offshore Cable Manager bij Jan De Nul Group: “Het project Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) toont onze expertise in kabelinstallatiewerken. Jan De Nul heeft een zeer moderne installatievloot, met drie grote kabellegschepen, ondersteunende kabelgraafmachines en amfibiekranen. Onze investering in een extra offshore hulpvaartuig, dat we uit respect voor zijn eerdere successen zullen hernoemen tot Symphony, onderlijnt Jan De Nul’s visie om de wereld een oplossing te bieden voor de zeer noodzakelijke energietransitie. Met het succes in Nederland en de investering in onze offshore installatievloot, valideren we onze expertise in en resolute inzet voor deze energietransitie.”

Kabelinstallatieschip Isaac Newton installeerde de kabels op de zeebodem. Daarnaast gebruikte Jan De Nul meerdere op afstand bestuurde kabelgraafmachines onder water en amfibiekranen in de branding om de kabel beschermd in de zeebodem in te graven. De Moonfish (foto) is een van die kabelgraafmachines onder water, een ontwerp van Jan De Nul op maat van dit project.

In het voorjaar haalde de kabellegger Isaac Newton een eerste lot van 90 kilometer zeekabel op bij consortiumpartner LS Cable & System in Zuid-Korea. Na aankomst in Nederland installeerde de Isaac Newton vier verschillende zeekabels vanaf het strand. Twee kabels werden in één lengte op de zeebodem gelegd, helemaal tot aan het transformatorstation Hollandse Kust (noord). Voor de verbinding met het transformatorstation Hollandse Kust (west Alpha) installeerde de Isaac Newton de eerste 8 kilometer van de twee zeekabels. Vervolgens ging de kabelgraafmachine Moonfish aan de slag om de zeekabels afgeschermd in de zeebodem te begraven.

In een eerste fase begroef de Moonfish de eerste sectie van de twee Hollandse Kust (noord) zeekabels, vanaf het strand tot 3 kilometer zeewaarts, op een diepte van zo’n 6 à 8 meter in de zeebodem. Op 3 kilometer van de kust nam het onderzeese voertuig UTV1200 over tot aan het transformatorstation. Dit ‘stopcontact op zee’ ligt op 18 kilometer voor de Nederlandse kust. Na het zomerse hoogseizoen, in oktober, vervolledigde Jan De Nul deze eerste installatiecampagne met het ingraven van de twee kabelsecties voor Hollandse Kust (west Alpha) vanaf het strand tot 3 kilometer zeewaarts.

Op de foto rechts in het persbericht ziet u de Kabelgraafmachine Moonfish begraaft de zeekabels vanaf het strand over een afstand van 5 kilometer. Op de achtergrond het Jack-Up Installatieschip Vole au vent van Jan De Nul van waaruit de Moonfish op afstand bestuurd werd.

(Foto: Jorrit ’t Hoen)

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *