Het bedrijventerrein van Schendelbeke kende de laatste jaren wat veranderingen zoals uitbreiding van bedrijven en bijkomen van nieuwe bedrijven. Hierdoor wordt meer verkeer gegenereerd, maar ook meer veiligheidsrisico’s zoals brandveiligheid en het aantrekken van misdrijven zoals inbraak, sluikstorten en vandalisme. Om deze veiligheidsrisico’s in kaart te brengen kreeg de stad van het Agentschap Innoveren en Ondernemen van Vlaanderen subsidies voor de opmaak van een integraal veiligheidsplan. Vlaanderen zet de laatste jaren sterk in op bedrijventerreinmanagement via een kennisnetwerk en de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidies bij samenwerkingen. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen van Vlaanderen lanceerde een oproep voor de beveiliging van bedrijventerreinen. De bestaande bedrijvenvereniging BergOp tekende samen met de stad in om een integraal veiligheidsplan op te maken.
Bij de start van het project wordt een projectgroep samengesteld waarbij op 4 oktober 2018 de betrokken instanties intekenen voor een vergaande samenwerking om een integraal veiligheidsplan op te maken dat betrekking heeft op zowel verkeers- en brandveiligheid en aanpakken van zwerfvuil, vandalisme, inbraken, enz. Naast de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde, Hulpverleningszone Zuid-Oost, intercommunale Solva en de stadsdiensten worden ook de bedrijven en de dorpsraad Schendelbeke betrokken. Naast de participatie en inbreng van deze zal ook het sociale aspect belangrijk zijn om de veiligheid op het bedrijventerrein te verhogen.
Korpschef Jurgen De Landsheer van de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde staat ten volle achter de opmaak van dit integraal veiligheidsplan. “Veiligheid belangt ons allen aan, als burger maar ook als werknemer of werkgever. Werken of ondernemen binnen een veilig klimaat is daarom een must. Door verschillende partners samen te brengen raakt men breed geïnformeerd. Dit partnerschap zorgt voor een gezamenlijk engagement en een geïntegreerde en efficiënte aanpak van deze problematiek” luidt het.
Het plan voorziet het verzamelen en analyseren van verschillende kwantitatieve en kwalitatieve gegevens rond veiligheid met een bevraging van de huidige bedrijven naar de individuele veiligheidsplannen en inzichten. Schouwingen met analyse vanuit de preventiediensten van de betrokken instanties zullen een lijst aan veiligheidsmogelijkheden opmaken. Nadien zal, rekening houdend met de technische en financiële haalbaarheid van mogelijke aanpassingen, een integraal veiligheidsplan worden opgesteld. De projectgroep streeft ernaar om in het najaar van 2019 een duurzaam, innovatief en integraal veiligheidsplan aan alle stakeholders te kunnen voorstellen.