Goed nieuws voor de inwoners van Denderleeuw en Erembodegem, er komt een informatie- en inspraakperiode rond de herontwikkeling van de Dekaply-site tot KMO-zone. Op 5 februari 2021 keurde de Vlaamse Regering het ontwerp van brownfieldconvenant goed voor de site Denderleeuw – Wildebeek (Dekaply). De volgende stap is de organisatie van een inspraakvergadering. Omwille van de uitzonderlijke maatregelen door COVID-19 wordt tijdelijk overgestapt op een online informatie- en inspraakmoment. Er volgt een inspraakperiode van 8 tot en met 21 maart 2021. Heb je een vraag of wens je te reageren op dit alles? Dat kan tot en met 21 maart 2021. Reageren gebeurt bij voorkeur online via dit formulier (link is external). Wens je toch schriftelijk te reageren, dan kan je je schriftelijke reactie opsturen naar of op afspraak afgeven op het gemeentehuis van Denderleeuw (A. De Cockstraat 1, 9470 Denderleeuw t.a.v. dienst Omgeving).
Tot 2013 was het voormalige houtverwerkend bedrijf Dekaply op de site gevestigd. Het gebied maakt deel uit van het bedrijventerrein Zuid II en ligt deels op het grondgebied van Aalst en deels op het grondgebied van Denderleeuw. Voor het deel op het grondgebied van Aalst startte Solva in februari 2019 al een traject voor de herinrichting en de heraanleg. Het gedeelte op grondgebied Denderleeuw, met name bedrijventerrein Dekaply, wordt door Zabra Real Estate omgevormd naar een nieuw bedrijventerrein met KMO-units.
Op het terrein zullen er groene elementen verweven worden, verbindingen voor traag verkeer voorzien worden en de aanwezige Wildebeek krijgt meer ruimte. Bij de herontwikkeling zal bijzondere aandacht gaan naar een vlotte toegankelijkheid en ontsluiting van het projectgebied en naar een veilige verkeerscirculatie voor alle vervoersmodi. Daarbij wordt de brug over de Wildebeek vernieuwd. De hoofdontsluiting is voorzien via de Nachtegaelstraat (Aalst), zoals voorzien in het RUP. Voor de aanpassing aan het kruispunt van de Nachtegaelstraat en de N405, dat buiten het projectgebied ligt, worden afspraken gemaakt met AWV en de stad Aalst en gemeente Denderleeuw.
Voor de ontwikkeling van vervuilde, verwaarloosde of onderbenutte gronden die enkel opnieuw gebruikt kunnen worden na structurele maatregelen voorziet het Brownfielddecreet (30/03/2007) in een facilitair kader. Hiertoe schreven de Vlaamse Regering, Denderleeuw, OVAM, VLAIO en Zabra Real Estate NV hun engagementen en ambities neer in het Brownfieldconvenant 196. Denderleeuw – Wildebeek.