In de Sint-Martinuskerk wordt gebruik gemaakt van een innovatieve warmtebehandeling om insecten zoals de houtworm uit te roeien. De Sint-Martinuskerk bestaat niet alleen uit grote volumes in steen, maar er is in de kerk ook veel hout aanwezig. Dat hout vormt een ideale verblijfplaats voor bepaalde insecten zoals de houtworm die de houten kunstschatten aantast. PERSPECTIV Architecten en aannemer Monument zochten een manier om de insecten uit te roeien. Het gebruik van giftige gassen werd door het stadsbestuur uitgesloten.
“Een eerste poging van een Nederlandse firma had geen succes. Uiteindelijk kwamen we terecht bij de gespecialiseerde Duitse firma IRT,” zegt Isolde Verhulst van PERSPECTIV Architecten. “IRT werkt met een warmtebehandeling. De lucht rond het hout wordt opgewarmd tot het hout zelf in de kern een temperatuur heeft van 55°C. Dat moet op een gecontroleerde manier gebeuren, want we willen natuurlijk niet dat vernis- of verflagen op het hout tijdens dit proces loskomen.”
Er wordt een soort sauna gebouwd. De houten kunstwerken moeten helemaal worden ingepakt. Eventueel condenswater moet worden afgevoerd om geen schade aan de kunstwerken te veroorzaken.”
“Voor de insecten zal de ‘kaa keirk’ nu ineens heel warm worden,” lacht Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed. “Het is de eerste keer dat een dergelijke behandeling in Vlaanderen in situ wordt uitgevoerd. We beginnen met een proefopstelling. Als de resultaten positief zijn, kunnen we deze methode gebruiken om alle houten elementen in het hoogkoor te behandelen.”
(Foto: Swirko)