Onder een stralende zon verwelkomde het Lokaal Bestuur van de gemeente Lede op dinsdag 28 februari pers en raadsleden op de site van het oude rusthuis Villa Letha. Het gebouw wordt eerstdaags afgebroken en deze bijzondere locatie krijgt een nieuwe bestemming. Voor dit grote project werkt Lokaal bestuur Lede samen met Solva. Projectleiders Karolien Van Overwaelle (Lokaal bestuur Lede) en Bram Quaghebeur (SOLVA) geven een woordje uitleg. “We willen een duurzame bestemming aan de site geven en daarnaast een antwoord bieden op verschillende noden in onze gemeente. Vrij Katholiek Onderwijs Lede gaf aan nood te hebben aan extra infrastructuur. Het gebouw van de Vrije kleuterschool Morgenster in de Kluisberg voldoet niet meer aan de normen. Ook de Kunstacademie en de Buitenschoolse kinderopvang (site Steenstraat Lede) hebben een verouderde infrastructuur en barsten uit hun voegen,” zegt Karolien.
Het antwoord op dit alles vonden we in het concept van een brede school. We bouwen een toegankelijk, laagdrempelig, duurzaam en warm gebouw waar het kind en de creatieveling centraal staan. Een mooie kans voor een opwaardering in het hart van onze gemeente!” De burgemeester onthulde deze namiddag de naam van dit nieuwe gebouw: Villa Felix. Burgemeester Van de Velde: “Het behouden van ‘villa’ is een knipoog naar het verleden van de site. Het Latijnse ‘Felix’ staat voor ‘geluk’. Met Villa Felix creëren we een huiselijke sfeer, een villa waar warmte, kennis en kunst onder één dak samenkomen.”
Villa Felix is een samenwerking tussen verschillende partners. Samen werken we aan een brede leer-en leefomgeving waar kinderen, jongeren en volwassenen zich maximaal kunnen ontwikkelen. Een veilige plek waar alle Ledenaren zich thuis voelen, waar baby’s kunnen (op)groeien, een huis waar kinderen kunnen leren, waar (jong)volwassenen zich kunnen ontwikkelen, waar eenieder zich creatief kan uitleven en creativiteit kan tonen. In Villa Felix huizen 5 entiteiten: de Kunstacademie, kleuterschool Morgenster, de buitenschoolse kinderopvang, Huis van het Kind en het consultatiebureau van Kind en Gezin. Er komt ook een kleine sportzaal, een auditorium en een geluidsdichte ruimte voor repetities en geluidsopnames.
Leedse verenigingen kunnen delen van het gebouw huren. Zo is Villa Felix ook een huis voor iedereen die op zoek is naar creatieve, polyvalente of muzikale ruimtes. Het Villa Felix-project biedt een meerwaarde op verschillende terreinen. Doordat veel ruimtes gemeenschappelijk kunnen worden gebruikt, beperken we bouw– en onderhoudskosten. Door verschillende activiteiten onder één dak te brengen, zorgen we voor een optimaal gebruik van de schaarste ruimte. Minder verplaatsingen en een gemeenschappelijk gebruik dragen ook bij aan de klimaatdoelstellingen van het Lokaal bestuur.
“Van bij de afbraak tot en met het latere onderhoud van Villa Felix staat duurzaamheid voorop. We bouwen een energieneutraal gebouw met duurzame en gemakkelijk te recycleren materialen. We besteden ook veel aandacht aan het terrein om en rond het gebouw, creëren veel plaats voor groen en kiezen voor een minimum aan verharding. Daarnaast voorzien we alle faciliteiten voor fietsers, want we willen iedereen aanmoedigen om met de fiets naar Villa Felix te komen,” voegt Bram er nog aan toe.
We laten ons van bij de ontwerpfase begeleiden door Inter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid, zodat iedereen gemakkelijk toegang heeft tot Villa Felix. Villa Felix is een groot project. Er is een totaalbudget van 15,6 miljoen euro voorzien. Een investering die het Lokaal bestuur niet alleen draagt. De kleuterschool wordt via aankoop eigenaar van haar exclusieve ruimtes en deels eigenaar van de gedeelde ruimtes. Daarnaast betaalt ze jaarlijks voor het opstalrecht op de grond.
Het Lokaal Bestuur en Morgenster worden dus eigenaar van hun eigen deel en van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. De andere partners huren. Consortium LOW architecten – Tractebel startte in januari met de opmaak van het voorontwerp. Daarbij kregen de partners in verschillende workshops de kans om mee te denken over het ontwerp. Zodra het ontwerp klaar is, worden de nodige vergunningen aangevraagd. Dan volgt de aanbestedingsprocedure waarbij we een bouwfirma zullen aanstellen. We plannen de werken te starten midden 2024.
Rond de site werden vervolgens de werfdoeken – ontworpen door Superset – onthuld. De vele kleuren en toffe buddies geven de identiteit van het nieuwe project goed weer. “Villa Felix wordt een plek waar warmte, kennis en kunst samenkomen onder één dak!”, voegt de burgemeester tenslotte toe.