“Op Facebook praat je met vrienden, op Instagram bekijk je foto’s, op Hoplr bereik je je buren.” Het digitale buurtnetwerk Hoplr verovert Vlaanderen aan snel tempo. Ondertussen zijn al meer dan 80.000 huishoudens aangesloten. Vanaf januari sluit Geraardsbergen hierbij aan. Hoplr is een netwerk dat drie doelstellingen nastreeft, ten eerste leer je buren kennen, stel jezelf voor aan je buren. Wie ben je, wat doe je en hoe kan je eventueel helpen. Vergeet ook zeker je nieuwe buren niet te begroeten. Ontdek wie er bij jou in de buurt woont, ten tweede plaats een oproep of stel een vraag aan je buren. Je zoekt een loodgieter of betrouwbare babysitter in je buurt? Of is je kat vermist? Leen spullen van je buren. Je bent een doe-het-zelver, maar hebt niet meteen het juiste materiaal ter beschikking. Misschien kan één van je buren helpen. Zo hoef je niet meteen iets te kopen. En ten derde, hou je buurt veilig. Laat je buren weten van een inbraak of start een discussie over de verkeersveiligheid in je straat of wijk.
Maar het is niet altijd gemakkelijk om je buren te bereiken. De meeste mensen kennen hun buren ook niet. Uit onderzoek blijkt dat 48% zelfs zelden tot nooit met zijn directe buren praat. Het succes van sociale media zoals Facebook en Twitter leert ons ook dat veel mensen liever online communiceren. Alle gezinnen ontvangen een brief van Hoplr met daarop een unieke code die toegang geeft tot een vooraf ingedeeld buurtnetwerk. Elke deelgemeente van Geraardsbergen krijgt zijn eigen buurtnetwerk waarop je berichten kan posten en kan reageren op elkaar. Andere buurten en het stadsbestuur kunnen niet meekijken. “Maar je zal wel berichten kunnen ontvangen van het stadsbestuur”, vertelt schepen van communicatie Veerle Mertens. “We zijn immers altijd op zoek naar nieuwe manieren om te communiceren met de inwoners in het kader van het algemeen belang. Hoplr is, naast onze website en sociale mediakanalen, een van die manieren. Toch is het in de eerste plaats een leuke manier om je buurt en buren te leren kennen.”
Meer betrokkenheid. “Het stadsbestuur hoopt alvast dat Hoplr een succes wordt”, vertelt burgemeester Guido De Padt: “Hoplr is een uniek instrument om meer betrokkenheid te stimuleren tussen én bij de inwoners. We kunnen niet meelezen met burgers, maar we kunnen hen wel informatie meegeven en hen proberen betrekken bij het beleid via allerlei bevragingen, een gegeven dat nog belangrijker wordt in de komende jaren. We hebben een regulerende functie ingebouwd zodat dorpsraden of andere sleutelfiguren toch een oogje in het zeil kunnen houden, zodat het netwerk niet misbruikt wordt door sommige individuen. We gaan er echter vanuit dat iedereen dit zal gebruiken waarvoor het gecreëerd is, namelijk meer buren- en buurtbetrokkenheid, wat kan leiden tot vergevorderde participatie.” Hou alvast je brievenbus in de gaten, want in januari wordt Hoplr gelanceerd!