In Aalst rijdt vanaf half mei een elektrische fiets met een ‘citycontainer’. Het is een initiatief van Steunpunt Welzijn, bekend van onder meer de fietskoerierdienst Snel&Wel. De super-cargofiets kan tot 150 kilogram vervoeren en moet organisaties en bedrijven helpen besparen op transportkilometers. De stad Aalst is alvast de eerste organisatie die er gebruik van maakt. De mensen die het stuur bedienen zijn al een tijd op zoek naar werk en willen door deze ervaring weer in het reguliere werkveld aan de slag. ‘Steunpunt Welzijn begeleidt vandaag 75 mensen (terug) aan het werk. Het gaat vooral om mensen zonder hogere studies, van alle leeftijden, die hun situatie willen verbeteren.
Rekening houdend met eerder onderzoek en ervaringen op kleinere schaal, hebben we de fietskoerierdienst Snel&Wel in 2018 structureel uitgebreid met een subafdeling pakketbezorging, waarbij we ons specialiseren in leveringen op de bedrijfsmarkt. Er is een grote nood, mede om redenen van leefbaarheid van de binnenstad, naar vervoersalternatieven wat het lokaal klein en middelgroot vrachtvervoer betreft.
Een handige aanhangkar met elektrische fietsaandrijving werd aangekocht en de optie werd genomen voor de aanschaf van een Armadillo met citycontainer. Deze rijdt vanaf vandaag in de stad. Deze laatste is van hetzelfde type dat door DHL gebruikt wordt voor het last mile-vrachtvervoer. Wij richten ons in deze fase op het lokaal kilometer-vervoer. Dit is een markt waar het initiatief qua alternatieven nog zeer beperkt is. Wij zijn volgens de invoerder Velove in België de eerste en enige die deze in dienst neemt vanuit het oogpunt van de sociale activering van zwakkere groepen op de arbeidsmarkt. De eerste belangstelling hiervoor is vanuit de stad Aalst voor het vervoer van recuperatiebekertjes, voor en na de wasbeurten.
‘Met dit project hebben wij ons kandidaat ‘Energie-ambassadeur Oost- Vlaanderen’ gesteld. Tevens is hierover contact met het netwerk Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek van The Shift, het Belgisch netwerk voor duurzaamheid in samenwerking met VIL, de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), Koning Boudewijnstichting, Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Antwerp Management School (AMS).
In de uitbouw van een kwalitatief duurzaam alternatief voor de lokale transport- kilometers (bedrijfsmatige leveringen, vervoerscapaciteit tot 150 kilogram) staan wij met dit project aan de spits. De ecologische en leefbaarheidsvoordelen bovenop het prijsvoordeel voor klanten helpen mee om de komende jaren de sociale activeringsmogelijkheden via dit project significant te laten groeien.
Op langere termijn creëren we ook een capaciteit om een rol te spelen bij last- mile oplossingen en hiermee nog sterker onze sociale doelstelling te kunnen realiseren, binnen een economische context van verantwoord maatschappelijk ondernemen.
Met de afdeling fietsmechanica van het Deeltijds Onderwijs van TechniGO! werd een samenwerking afgesloten voor het onderhoud van de Armadillo-cargofiets. Op deze wijze biedt Steunpunt Welzijn aan deze groep leerlingen ook hoogtechnologische leerervaringen binnen hun vakdomein.