Gisterennamiddag werd het lint doorgeknipt voor de eerste nieuwe sociale woningen sinds 30 jaar die Haaltert rijk is. De sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco-Werkerswelzijn heeft in Heldergem ook nog een project op stapel staan. Daar zijn er nog enkele bezwaren die de start van de bouw belemmeren. Dat was niet het geval voor dit project op de Hooglareweg in Haaltert. Cvba Dewaco-Werkerswelzijn, met zijn maatschappelijke zetel in Denderleeuw, is fier op de realisatie van hun eerste woonproject te Haaltert. Deze feestelijke opening symboliseert de duurzame, positieve samenwerking met alle partners die samen zorgden voor het succes van dit project.
Op de eerste plaats de gemeente Haaltert, met als initiatiefnemer mevrouw Lisa Houtman als schepen van Huisvesting en mevrouw de burgemeester Veerle Baeyens, die van bij de start geloofde in onze samenwerking voor de realisatie van dit project. Alle leden van het bouwteam met name het architectenbureau JAVA uit Brussel, de studiebureaus UTIL en Peritas voor de studie van de stabiliteit en de technieken, het studiebureau Goedgebeur uit Meerbeke voor de infrastructuurwerken en bvba Vetraco voor de veiligheidscoördinatie. Onze bijzondere waardering gaat uit naar de uitvoerder van de plannen, aannemer bvba Algemene Bouwwerken Sadones uit Brakel. De vertegenwoordigers van de VMSW, onze sectorarchitect Geert Spitaels en onze projectingenieur Greet Mensch. Het laatst genoemd, maar zeker niet minder waardevol: team Dewaco, dank je wel voor jullie dagelijkse inzet.
Iedereen die op zijn of haar beurt ervoor zorgt dat Dewaco slaagt in haar kernopdracht: ervoor zorgen dat kwetsbare gezinnen beschikken over een woning van goede kwaliteit, in een behoorlijke omgeving en vooral tegen een betaalbare prijs. We waarderen enorm de kans die we kregen van de gemeente Haaltert, om samen met hen de ontwikkeling van betaalbare woningen mogelijk te maken. Sinds 2009 heeft elke gemeente een bindend sociaal objectief. Dit is het minimumaantal sociale woningen die de gemeenten tegen 2025 op haar grondgebied moet voorzien. Tijdens het lokaal Woonoverleg werken we actief samen met alle andere partners om dit grote doel na te streven. We onderzoeken elke andere opportuniteit om nog meer sociale woningen te ontwikkelen in Haaltert.
Eind 2014 werd de akte voor de aankoop van het bestaande schoolgebouw ondertekend. In nauwe samenwerking met de stedenbouwkundige ambtenaar van de gemeente Haaltert werd in 2015 een architectuurwedstrijd georganiseerd en werd het architectenbureau JAVA uit Brussel aangesteld. Het architectenbureau JAVA werd de laureaat van de wedstrijd vanwege hun grensverleggende architectuur met een uitgesproken stedenbouwkundige invulling waardoor het woonproject een meerwaarde creëert voor de omgeving. De nieuwbouw vormt de schakel tussen het schoolgebouw en de bestaande bebouwing waardoor het stedelijk weefsel wordt versterkt. Als belangrijkste uitgangspunt wordt de opwaardering van de centrale binnenkoer vooropgesteld. Het wonen rond de gemeenschappelijke groene ‘cour d’honneur’ maakt dit project zo uniek. Alle woningen krijgen hun ingang langs het binnengebied. De dominante positie van het schoolgebouw wordt door deze stedenbouwkundige invulling versterkt.
Na uitwerking van de volledige studie en na bevestiging van financiering, werd het uitvoeringsdossier door de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen) goedgekeurd op 5 april 2016. De aannemingsopdracht voor de bouw van deze 8 appartementen en de aanleg van de buitenomgeving werd op 8 juni 2016 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Op 15 juli 2016 ontvingen wij de inschrijving van aannemer bvba Sadones uit Brakel. De bouwwerken zijn gestart op 31 maart 2017 en de uitvoeringstermijn bedroeg 575 kalenderdagen. Gisteren stond men hier samen voor het afgewerkt geheel van 8 appartementen, 5 appartementen ondergebracht in het oud schoolgebouw (3 appartementen met 1 slaapkamer en 2 met 2 slaapkamers) en nog eens 3 appartementen in de nieuwbouw (1 gelijkvloers appartement aangepast voor rolstoelgebruikers en 2 appartementen met 2 slaapkamers).
Alle appartementen zijn verhuurd vanaf 1 oktober 2018. ‘Het doet ons dan ook veel plezier dat de toekomstige huurders hier allemaal aanwezig zijn. De gemiddelde maandelijkse huurprijs voor deze nieuwe appartementen bedraagt 270 euro. De gemiddelde normale huurwaarde op de privémarkt voor deze appartementen bedraagt 700 euro. Dit betekent dat er gemiddeld meer dan 60 % sociale korting wordt verrekend. Ik denk dat we hiermee onze opdracht als verhuurder van betaalbaar wonen, meer dan ooit realiseren’ zegt de directeur Catherine Vincent.
‘Daarenboven zijn alle appartementen bijzonder energiezuinig geconcipieerd. De appartementen in de nieuwbouw zijn BEN woningen, Bijna Energie Nul woningen. De appartementen in het bestaand schoolgebouw scoren zeer goed door de voorziening van 12 cm isolatie aan de binnenzijde. Dit alles om de energiefactuur voor onze huurders zo laag mogelijk te maken’. De aandacht voor het levenslang wonen, de herbestemming van een bestaand gebouw, de doordachte positie van technieken en de recuperatie en hergebruik van hemelwater ondersteunen ons duurzaamheidsprincipe. Het platte dak van de nieuwbouw is uitgevoerd als groendak.
De kostprijs voor het totaalproject bedraagt 1.276.941 euro (excl. btw). Voor de bouw van de appartementen werd een lening afgesloten bij de VMSW en de kostprijs voor de infrastructuur wordt 100% gesubsidieerd door het Vlaams Gewest.
Wat zijn de toekomstplannen van de telefooncentrale te Haaltert aan de edestraat
of bruulstraat .En wat zijn de voorwaarden om een appartement met 2 slaapkamers te
kopen .