Hogeschool Odisee plant bouwproject voor innovatief leercentrum op campus Aalst…

Hogeschool Odisee lanceert met trots het SimBIoZo-project (Simulatieonderwijs in Bouw, Innovatie en Zorg), een uniek project waarbij een directeursvilla uit de jaren ’70 op de campus in Aalst omgebouwd wordt tot een hypermodern leercentrum. De directeursvilla wordt volledig gerenoveerd en voorzien van een extra beschermende overkapping in glas. Hiermee ontstaat een ruimte van 804 vierkante meter, waar studenten Gezondheidszorg en Technologie kunnen oefenen in een realistische praktijkomgeving. De werkzaamheden starten bij de aanvang van het volgende academiejaar en zullen naar verwachting afgerond zijn in september 2027. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

In het nieuwe centrum kunnen studenten van zorgopleidingen, zoals Verpleegkunde, Vroedkunde en Ergotherapie, oefenen in levensechte situaties. “Het huidige SiTCA (Simulatie- en Trainingscentrum Aalst), wordt verder uitgebouwd en zal uitgerust zijn met de nieuwste technologie, zoals geavanceerde zorgpoppen die op afstand kunnen worden aangestuurd”, vertelt Marijke Marquebreuck, coördinator van het SiTCA. “Dit helpt de studenten beter voorbereid te zijn op hun toekomstige job, doordat ze in een veilige omgeving leren hoe ze moeten handelen in moeilijke zorgsituaties.”

Robin Decoster, Odisee-onderzoeker en projectcoördinator, vertelt over de mogelijkheden: “Een belangrijk onderdeel van hun training is leren omgaan met de digitale kant van de zorg, bijvoorbeeld door te leren werken met een elektronisch patiëntenplatform. In het centrum wordt ook geëxperimenteerd met virtual reality (VR) en augmented reality (AR), een eerder nieuwe vorm van onderwijs. Naast ziekenhuiszorg biedt het uitgebreide centrum van 804 vierkante meter ook ruimte om zorg buiten het ziekenhuis te oefenen, zoals thuiszorg en pre-hospital care. Dit is belangrijk omdat zorg steeds vaker thuis, op afstand of in hybride zorgmodellen wordt toegepast.”

De Vlaamse zorg- en welzijnsambassadeur Candice De Windt benadrukt het belang van het project: “Het is essentieel dat toekomstige zorgverleners leren omgaan met technologie in een veilige en gecontroleerde omgeving.”

Het SimBIoZo-project gaat niet alleen over onderwijs in de zorgsector, maar ook over duurzaamheid. De jaren ’70-villa wordt namelijk hergebruikt in plaats van afgebroken. Dit sluit aan bij de visie van de Europese Green Deal en bij de duurzaamheidsplannen van de stad Aalst, de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid.

Filip Van Langenhove, onderzoeker bij de onderzoeksgroep DUBiT (Duurzaam Bouwen in Team), verklaart: “Als onderzoeksgroep focussen wij ons op duurzaam (ver)bouwen, met bijzondere focus op betonherstel en circulariteit van de gebouwschil. Bij deze renovatie worden dan ook milieuvriendelijke en circulaire materialen gebruikt. De extra overkapping of stolp beschermt het gebouw en laat zien hoe innovatief en duurzaam bouwen in de praktijk werkt. Studenten van onze opleiding Bouw krijgen hier de kans om zelf duurzame constructies te ontwerpen en te bouwen, terwijl studenten Elektromechanica en Energietechnologie onderzoeken hoe ze energie kunnen besparen en het gebouw eventueel zonder aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen laten werken. Topics die steeds belangrijker worden in het kader van de klimaatverandering.”

Het SimBIoZo-project laat zien hoe onderwijs, technologie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Studenten krijgen hier de kans om in een moderne en toekomstgerichte omgeving te leren en te experimenteren. Zo levert hogeschool Odisee niet alleen een bijdrage aan het opleiden van de zorgprofessionals van morgen, maar ook aan duurzame oplossingen voor de toekomst.

“Met dit project tonen we hoe we de uitdagingen van de toekomst kunnen aangaan, zowel in de zorg- als in de bouwsector”, aldus campusbeheerder Karen De Leenheer. “We zijn trots dat we onze studenten een omgeving kunnen bieden waarin ze kunnen leren en innoveren, terwijl we rekening houden met onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vanuit de Denderregio en Zorgstad Aalst wordt er naar onze campus gekeken voor het luik onderwijs. Dit project kadert in twee belangrijke doelstellingen van de Denderregio: de samenwerking tussen het onderwijs en bedrijven in de regio versterken, en toegankelijke leer- en innovatiehubs bouwen waar expertise en kennis worden samengebracht. We krijgen voor dit project dan ook financiële steun vanuit de provincie Oost-Vlaanderen en Europa, via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Daarnaast hebben we enkele partners uit de regio: Aedifica, Altrio thuisverpleging, Ariadne Lede, Azorg, Familiehulp, Jan De Nul en het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. Dit geeft ons de kans om het hoger onderwijs in de regio meer op de kaart te zetten.”

 

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *