Hoe kan je de energiefactuur alsnog beheersbaar houden…

Momenteel lezen we volop in de kranten dat de energieprijzen historisch en absurd hoog zijn. Dit heeft vooral te maken met de enorm koude winter en heroplevende economie in Azië.
Mensen die een variabel contract hebben, zullen het wellicht reeds al aan den lijve ondervonden hebben. Elektriciteits-prijzen zijn verdubbeld en gasprijzen zelfs verdriedubbeld. Wie een vast contract heeft, is momenteel wellicht beter af. “Het blijft dan ook uiterst belangrijk om de verschillende leveranciers en vooral hun contracten goed te vergelijken.” aldus schepen Katrien Beulens (Onafhankelijk). “De V-test is hiervoor een neutrale en handige tool waarmee je op basis van je werkelijke verbruiken een makkelijke vergelijking kunt maken tussen de energieleveranciers (vtest.vreg.be)”

Daarnaast is het natuurlijk nog belangrijker om zo bewust mogelijk om te gaan met uw energieverbruik, vult voorzitter van Energiehuis BEA Martine De Maght aan. Weet dat je met enkele tips en aanpassingen uw energieverbruik serieus kan beperken. Meestal kosten die ook niets ! Je moet er enkel aan denken. Hieronder een klein overzicht: * De goedkoopste energie blijft diegene die je niet verbruikt. Schakel lampen uit als je de kamer verlaat. * Trek een (extra) trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming 1°C lager te zetten. * De airco is een ware energievreter. Gebruik hem zo weinig mogelijk. Een ventilator is een zuiniger alternatief. * Let op de energielabels bij aanschaf van nieuwe huishoudtoestellen (A+++ is zuinigst en G is minst zuinig). * Laat de was in de zomer zo dikwijls mogelijk buiten drogen ipv. in de droogkast. * Let op met sluipverbruik : tot 10% van het elektriciteitsverbruik in een woning is sluipverbruik: lampjes, tijdsaanduidingen, decoders, opladers, modems en tv’s. Zet apparaten zoveel mogelijk helemaal uit met de aan/uit-knop of via een stekkerdoos.

“Wil je nog verder gaan en wil je structurelere maatregelen uitvoeren in je woning (bv. isolatie, nieuw stookketel, HR-beglazing, enz) dan kan je voor advies en begeleiding ook steeds terecht bij Energiehuis BEA” besluit voorzitter De Maght.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *