Hilde Crevits geeft startschot nieuwbouwproject V.T.I. Aalst…

Hilde Crevits op bezoek VTI Aalst Persregio DenderGisteren heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het startschot gegeven voor de bouw van nieuwe lokalen voor het Vrij Technisch Instituut aan de Sinte-Annalaan in Aalst. Het is de bedoeling dat de leerlingen er tegen eind 2018 hun intrek nemen. Tijdens een persmoment gaf Hilde Crevits het symbolische startschot voor de nieuwbouw van het V.T.I. in Aalst. Ze ziet de realisatie als ‘een voorbeeld voor de toekomst van scholen voor wetenschap en technologie’. Het Vrij Technisch Instituut Aalst plaatst op zijn campus op de Sinte-Annalaan een nieuw en energievriendelijk gebouw van vijfduizend vierkante meter met ateliers en instructielokalen. De afdelingen lassen, constructie, mechanica en hout nemen er hun intrek. Het budget bedraagt 8,3 miljoen euro inclusief B.T.W.; de ingebruikname gebeurt in fases en is voorzien vanaf september 2016 en loopt tot december 2018. ‘Met de nieuwbouw en vernieuwbouw van andere afdelingen willen we onze koppositie als Dé Vakschool in de regio versterken,’ zegt Maurits Lievens, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van de scholengroep vzw ECOV.

Met zijn geschiedenis van meer dan honderd jaar, goed vijftienhonderd leerlingen en zowat driehonderd  leerkrachten  en andere werknemers is het V.T.I. Aalst de grootste technische school in de regio. Die koppositie wil ‘Dé Vakschool’ behouden. En dat lijkt ook te lukken: wegens de kwaliteit van het onderwijs en het feit dat, mede daardoor, nagenoeg alle afgestudeerden snel een job vinden. Technisch onderwijs is meer dan ooit de toekomst.  ‘Een doorlichting door het ministerie van Onderwijs wees uit dat het V.T.I. een zeer degelijke kwaliteit van onderwijs biedt,’ zegt campusdirecteur Els Van der Hoeven. ‘We willen nu proberen om nog beter te doen. Alleen krijgen we keer op keer opmerkingen over verouderde gebouwen die ons beletten om te blijven groeien. Dat is dan weer het nadeel van een meer dan honderdjarige geschiedenis.’

Het V.T.I. wil zijn leerlingen een hoogtechnologische opleiding geven in comfortabele en duurzame gebouwen. Dit komt het algemeen welzijn van leerlingen en personeel zeker ten goede. Het schoolbestuur van de ECOV-groep (vzw Eigentijds Christelijk geïnspireerd Opvoedings- en vormingsproject, waarvan de V.T.I.-groep deel  is) deelt deze visie en besloot meer dan 10 jaar geleden al om voor een nieuwbouw te kiezen. Die nieuwbouw komt op de plaats van de oude werkplaatsen. Binnen de omgeving waar de school zich bevindt is er namelijk geen ruimte voor uitbreiding zodat verouderde bestaande gebouwen afgebroken en vervangen moeten worden.

Vorig schooljaar startten we met de interne verhuis van labo’s, leslokalen, praktijkruimtes en secretariaten. De eerste aannemer begon in maart 2015 met de aanpassingswerken voor het behoud van de bestaande technische installaties. De eerste bouwfase omvat de nieuwbouw van het gebouw metaal, bestaande uit twee bouwlagen: de gelijkvloerse en eerste verdieping bestrijken zowat 2.400 vierkante meter.  De tweede fase, de renovatie van de gebouwen in blok D, omvat een oppervlakte van 500 vierkante meter.  In dit gebouw zullen er onder meer een dertigtal nieuwe laskabines komen. De derde en laatste fase, de nieuwbouw van het gebouw hout, sluit aan bij het gebouw van de eerste fase.  De oppervlakte van 2.100 vierkante meter zal machinezalen tellen, werkplaatsen en ook instructie- en leslokalen. In beide nieuwe gebouwen zal er ook plaats zijn voor een sanitair blok en kleedplaatsen voor zowel jongens en meisjes. Ook aan andersvaliden is gedacht, het gebouw is toegankelijk voor iedereen.

Om de bouwtijd tot het strikt noodzakelijke te beperken en zo de overlast voor onder meer de leerlingen en omwonenden te beperken, wordt er gewerkt  een industriële betonskeletstructuur en prefab gevelelementen. Op die manier wordt het nieuwe gebouw op een relatief korte termijn geplaatst en kunnen de binnenafwerkingen en technieken  snel volgen op de ruwbouw fase. De afbraakwerken zijn momenteel  in uitvoering. In positief overleg met de buren, koos de school voor de afbraakwerken in de zomervakantie, waardoor er bij de start van het nieuwe schooljaar minder overlast zal zijn voor de leerlingen en de omgeving.

Eens de nieuwbouw er staat, zullen de richtingen mechanica, sanitair en lassen bij elkaar gehuisvest zijn. Deze centralisatie zorgt voor een optimale pedagogische en organisatorische efficiëntie. Leerlingen uit hetzelfde studiegebied komen zo meer met elkaar in contact en leren van elkaar. De studierichting hout was al op die manier georganiseerd maar de vaklokalen bevinden zich momenteel in de oudste gebouwen van de school. De omgevingsvergunning werd goedgekeurd door de provincie en de stad Aalst. De Europese aanbestedingsprocedure voor de verschillende percelen vond plaats in juli 2014.

In januari 2015 ontvingen we de goedkeuring van AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, voor de effectieve start van de werken.  De werken zijn opgesplitst in 8 percelen voor een totaal bedrag van 8,3 miljoen euro incl.. B.T.W., waarvan  AGIOn  60 procent subsidieert. 40 procent van het bedrag betaalt het V.T.I. zelf.

Vermits de volledige procedure via een openbare aanbesteding verloopt, is er geen mogelijkheid om met leerlingen deelaspecten van de nieuwbouw te realiseren.  Uiteraard doen zij wel een heel aantal andere infrastructuurwerken om dit project te realiseren. Alle partijen werden immers van in de ontwerpfase betrokken.

(Foto: Jos Laeremans)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *