Op het einde van dit jaar komt er een boek uit over het leven van Ilse Uyttersprot. De drie initiatiefnemers, Godfried Van de Perre, Erik Hendrickx en Bart Van Lysebeth lieten aan onze redactie weten dat het boek uitgegeven wordt door Borgerhoff & Lamberigts, en verschijnt in boekvorm, harde kaft, 192 pagina’s inclusief unieke foto’s. Het boek zal te koop zijn aan 30 euro, en gaat in eerste druk met een oplage van 1500 exemplaren. Voor-intekenen op het boek aan 25 euro zal kunnen vanaf midden augustus.
Ilse Uyttersprot (10-05-1967 – 04-08-2020) had tijdens de hittegolf begin augustus 2020 behoefte aan een hartig gesprek. De corona pandemie leek onder controle na de eerste golf, en op sociabele afstand, bij een gekoeld glaasje witte wijn op haar terras, wilde ze het hebben over de spiraal van negatieve berichtgeving en van nepnieuws rond haar persoon, hoe tegen het tij in te gaan en het zo mogelijk te keren. “We moesten eens overwegen om een boek te schrijven over wat we politiek voor Aalst gerealiseerd hebben” zorgde ze zelf nog aan de telefoon voor een missie, die avond van drie augustus. 48 uur later zouden zijzelf en de drie initiatiefnemers bijeenkomen om hierover te brainstormen.
Helaas, het lot besliste anders, het leven van Ilse werd bruusk bij nacht beëindigd. Plots was daar ook voor ons die onwezenlijke leegte… Na even aarzelen, beslisten we met ons drie om de geplande vergadering van donderdag zes augustus alsnog te laten plaatsvinden. Gewoon met elkaar even overleggen, alsof Ilse in ons midden was. We vonden unaniem dat de nagedachtenis van Ilse diende geborgd te worden, verankerd in de herinnering. Politica van het volk, toegewijde moeder en sterke, goedlachse, bescheiden vrouw. Ilse kan niet vergeten worden. Door gevolg te geven aan de opdracht die ze ons meegaf denken we haar een laatste dienst te bewijzen.
We willen het levensverhaal van Ilse inbedden in de beeldcultuur en de communicatieplatformen van onze tijd. Het boek als medium krijgt hierbij de plaats die het verdient. Mensen die Ilse een warm hart toedragen krijgen de kans om hun bronnenmateriaal, expertise, financiële en morele steun ter beschikking te stellen. In de geest van Ilse, zij hield van mooie dingen, leggen we de lat hoog. Ons doel: de best haalbare kwaliteit. De researchfase is daarom erg belangrijk. Bij een culinair gerecht staan verse, eerlijke ingrediënten mee garant voor een top bereiding. Zo ook zal correct bronnenmateriaal (documenten, getuigenissen, foto’s, unieke stukken, …) mee de kwaliteit bepalen van de herinnering aan Ilse.
Sociale media geven mensen een forum om hun goede herinneringen aan Ilse als vriendin, als supporter, als carnavalist, als mandataris, als verantwoordelijke, … te delen. Ilse stond midden de mensen. Dus denken we dat zo’n crowd sourcing een sterke bron kan zijn bij het in kaart te brengen van wat mensen individueel en in groep met haar beleefd hebben.
Toewerken naar de publicatie van een herinnerend en verbindend boek lijkt ons een goede eerste tastbare uitdaging. Hoewel een strakke tijdsplanning vereist is, mogen kwaliteit en accuraatheid hierbij niet inboeten. Het opzet is een waarheidsgetrouw beeld brengen van Ilse: de moeder, de politica en de hedendaagse vrouw. Geliefd door velen, maar vooral door gewone mensen, laat ze een niet te schatten politieke en spirituele nalatenschap na, die velen kan inspireren. Zo is haar leven sterker dan haar dood. Dit alles willen we volbrengen in volle respect voor haar mama en haar zonen.
Om de 54ste verjaardag van Ilse op 10 mei te gedenken werd in de vooravond van 07 mei een bloemstukje, in de vorm van een met bloemen bekleed zomerhoedje, op de rustplaats van Ilse gelegd. Vanaf 10 mei 2021 is www.hetverhaalvanilse.be online, een verwijzende website waar onder meer kan ingeschreven worden op een nieuwsbrief, die verschijnt vanaf eind mei. Men kan ook intekenen op een steunfonds dat de uitgave van het boek financieel ondersteunt.