Een ploeg archeologen van SOLVA is gestart met het archeologisch vooronderzoek op de Pupillensite in het centrum van de stad Aalst. Er worden in totaal acht proefsleuven gegraven. Die moeten duidelijk maken welk verder onderzoek er zal moeten gebeuren eenmaal de herontwikkeling van de site Stadhuis-Landhuis-Pupillen van start gaat. “We beginnen er nu al aan, zodat we later geen tijd verliezen,” zegt Schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA): “De herontwikkeling van de site is een groot project in het hart van de stad, op een plek waar we heel wat archeologische vondsten kunnen verwachten.
De archeologen verwachten inderdaad dat ze heel wat sporen zullen terugvinden. Al sinds de 13de eeuw ligt het gebied binnen de Aalsterse stadsomwalling. Op de Grote Markt werden eerder al sporen van bewoning uit de 12de eeuw gevonden. Er zijn vermeldingen van woningen langs de Grote Markt uit de late 14de en vroege 15de eeuw. Aan het einde van de 16de eeuw werden enkele woningen omgevormd tot wat vandaag het Landhuis is. Op de huidige Pupillensite stond er ooit een stoeterij die later dienst deed als mannen- en vrouwengevangenis. Daarna kwam er een militaire gevangenis. Uiteindelijk verrees het gebouwcomplex van de Pupillenschool zoals we dat vandaag kennen.
Schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA): “Doordat verschillende zones binnen het gebied al sinds de late middeleeuwen onbebouwd zijn gebleven, bestaat de kans dat er ook nog oudere sporen worden gevonden. Door nu proefsleuven te graven, krijgen we een beter idee van wat er in de grond zit. Daar kunnen we dan bij de latere planning rekening mee houden. Met SOLVA hebben we daarvoor een goede partner. Ook bij de bouw van Utopia verliep die samenwerking perfect.”