Dat Herzele het niet breed heeft, is de laatste jaren niet eens een publiek geheim meer. De gemeente paste vorige week zijn meerjaren-plan aan en legde de prioritaire uitgaven voor 2025 vast. Op de planning voor dit jaar staan o.m. de afwerking van de nieuwe horecazaak aan het Schepenhuis, de verbouwing van het oude rusthuis tot een stek voor verenigingen, de aanleg van fietspaden in de Lindestraat en langs de Hoogstraat, herstel van wat voetpaden en de aanleg van een atletiekpiste in de omgeving van de sporthal aan de trambaan. De gemeente gaat hiervoor nieuwe leningen aan en verhoogt de schuldenlast met ongeveer 2 miljoen. Daardoor zit de financiële gezondheidsmeter Autofinancieringsmarge ongeveer 2000 euro boven nul. Jo De Loor (Vooruit): “We hebben dus 2000 euro om nieuw beleid te voeren.”
Raadslid Filip De Bodt (LEEF!) vroeg nadrukkelijk aan schepen van Financiën Sabrina De Lange (CD&V) om bij de opstelling van de meerjarenplanning naar de bevolking te stappen en te vragen waar ze nood aan hebben, aangezien het bruikbare budget zo goed als op is: “Er worden veel zaken gepland die de schepenen graag willen, maar waar de bevolking niet om gevraagd heeft, zoals de renovatie van het Schepenhuis tot horecazaak, waarvan de kosten ondertussen tegen de 2 miljoen euro aan schuren. Slim omgaan met de nog aanwezige centen is dus een must. Mensen vragen bv wel een proper dorpsplein, maar geen exuberant dorpsplein.” Een moeilijke oefening is aan de orde om slimme besparingen door te voeren. Voorstellen waren bv de verkoop van een leegstaande kerk, essentiële uitvoeringsweken en geen exuberante verfraaiingswerken. LEEF! wil dat men nadenkt hoe sterke schouders meer kunnen bijdragen. Kortom LEEF! Hoopt dat de schepen van financiën verandering durft te brengen en niet gaat blijven bewegen binnen het bestaande kader. Raadslid Joshua Dhondt (NVA) treedt Filip De Bodt hierin bij maar wil niet dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen: “Er zijn al genoeg belastingen.” Voor LEEF! is dat nochtans het fundament van elke sociale politiek. Filip De Bodt: “De N-VA toont hiermee dat zij aan de asociale kant van het politieke spectrum staat.”
Wat betreft besparingen op personeelskosten gaf schepen De Lange ook mee dat er vorig jaar een twintigtal voltijdse medewerkers zijn bijgekomen voor gemeente en OCMW en dat men wil proberen om personeelsleden die met pensioen gaan niet meer te vervangen. Dit stuitte op verzet van Vooruit en LEEF! die stellen dat daarmee de druk op het bestaande personeel verhoogd wordt.
Het financieel budget werd goedgekeurd door Open-VLD en CD&V. LEEF! en Vooruit stemden tegen het gemeentelijk budget, maar voor het OCMW-budget. Daarmee wilde ze tonen dat er niet aan de zorg en de zwaksten mag geraakt worden. N-VA en Vlaams Belang stemden zonder verdere uitleg ook tegen het OCMW-budget.