Herzele verliest duizend bomen op vijf jaar tijd…

LEEF! & Groen heeft de kapvergunningen en heraanplantingen in Herzele aan een kritisch oog onderworpen. In totaal konden 1829 bomen gekapt worden met vergunning (amper 38 bomen werden geweigerd). Daarvan werden er 497 opnieuw aangeplant. Dit is een zwaar verlies, zeker in het kader van onze klimaatdoelstellingen. We gaan 18000 nieuwe jonge boompjes planten, maar verliezen duizend volwassen bomen. Zo wordt het een straatje zonder einde. Het merendeel van de te kappen bomen zijn populieren (1426 ex., dit is 79% van het totaal), gevolgd door wilgen (amper 38 ex of 2%). Dit laatste hoeft ons niet te verwonderen aangezien knotwilgen behoren tot de Kleine Landschapselementen en deze integraal beschermd zijn (er bestaat dus een verbod om deze te verwijderen). De laatste categorie verwijderde bomen bestaan uit fruitbomen,  essen, een eik, een beuk etc (365 ex of 19%).

Als kappingen vergund worden, dan hoort daar ook een heraanplantingsplicht bij en hier knelt wel degelijk een schoentje want amper 497 bomen werden er heraangeplant (volgens de ontvangen tabellen) en dit betekent amper 27%. Bij nader onderzoek van deze tabel, komt men aan 21 controles op 142 aanvragen… (15% van de aanvragen). Deze toestand bemoeilijkt het verwezenlijken van onze klimaatactieplannen. We planten dan wel 18.000 nieuwe bomen, maar laten er om de vijf jaar duizend verdwijnen. Een volwassen boom kan tot 40 kg. CO2 opruimen per jaar, een jonge aanplant komt na 3-4 jaar aan 10 kg. We verliezen dus de mogelijkheid om 30 ton CO2 per jaar gratis te laten verdwijnen.

LEEF! & GROEN vindt dat dit heel wat beter kan. Er hapert wat aan de controle: er is te weinig personeel op de milieudienst om alles goed op te volgen en echte controles te doen op heraanplantingen. In de praktijk gebeuren die enkel als mensen een vergunning aanvragen én de te betalen waarborgsom terug vragen bij aanplant. In Herzele moet je immers een waarborg betalen als je bomen kapt die niet in een bos staan (rijen langs weiden, kleine groepjes, alleenstaande bomen). Vijftien jaar geleden waren wij één van de eerste gemeenten die daar mee uitpakten. Ondertussen heeft het overgrote deel van Vlaanderen zo een reglement. De waarborgen variëren tussen de 50 en 150 euro. Bij zo een bedrag loont het de moeite om zijn centen terug te vragen. In Herzele bedraagt dat 20 €. Veel mensen doen dus die moeite niet en beschouwen dit als een extra kost die ze doorrekenen bij de houtverkoop.

LEEF! & GROEN stelt dan ook voor om de waarborg te verhogen voor boomkappingen buiten bosverband van 20 naar 50 euro, en de controle op de heraanplant in alle omstandigheden uit te voeren, ook als de waarborg niet terug gevraagd wordt. Bij elke aanvraag tot kapping een kleine terreinstudie uit te voeren waarbij gekeken wordt naar de ecologische waarde/de veiligheid/economische waarde. Daarbij gaat men er niet van uit dat een populier sowieso mag gerooid worden. Het advies van de milieuraad terzake te volgen of bij afwijking een grondig motivatie te geven, aldus Paul Haustraete en Filip De Bodt, gemeenteraadsleden LEEF! & GROEN.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Herzele verliest duizend bomen op vijf jaar tijd…

  1. Filip De Bodt schreef:

    De gemeenteraad keurde dit voorstel goed. Enkel N-VA stemde tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *