Het lokaal bestuur van de gemeente Herzele heeft de samenwerkingsovereenkomst ‘Hartveilige Gemeente’ met het Rode Kruis Vlaanderen verlengd. “Er krijgen nog steeds heel wat Belgen een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gewoon op straat, op hun werk, tijdens het sporten … Dit project blijft dus levensnoodzakelijk, vandaar dat we de samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen voor twee jaar verlengd hebben. Een leek en een defibrillator volstaan immers vaak om iemands leven te redden”, zegt Johan Van Tittelboom, burgemeester van Herzele.
Dagelijks krijgen zo’n 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Wanneer je dat op jaarbasis bekijkt gaat het om meer dan 10.000 personen. Verontrustende cijfers, zeker wanneer je weet dat amper 5 à 10% van hen dit overleeft. Wanneer er binnen de 3 tot 5 minuten gestart kan worden met de reanimatie en er daarvoor een automatische externe defibrillator (AED) gebruikt wordt, verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer echter met 70%.
Daarom maakt het lokaal bestuur Herzele, samen met de lokale afdeling van het Rode Kruis, van Herzele ook de komende twee jaar opnieuw een ‘Hartveilige Gemeente’. Het project wil zowel de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand vergroten als de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten.
Heel wat medewerkers van het lokaal bestuur Herzele hebben in het kader van dit project een opleiding in reanimeren en defibrilleren gevolgd bij het Rode Kruis. Daarnaast worden er waar mogelijk AED’s voorzien. In Herzele kan je deze toestellen momenteel op zeventien locaties terugvinden.
Je hoeft trouwens helemaal geen dokter te zijn om zo’n AED te gebruiken, want het toestel bepaalt volledig zelf of iemand een schok nodig heeft of niet. Bij het gebruiken van een defibrillator kan je dus niets verkeerd doen en moet je gewoon luisteren naar de gesproken instructies van het toestel.