Verkeersveilige schoolomgevingen staan al lange tijd hoog op de agenda van het lokaal bestuur van Herzele. De aanpak gaat verder dan alleen infrastructurele aanpassingen, zoals schoolstraten of verkeerssignalisatie. De leerlingen van het Sint-Paulusinstituut en het Atheneum Herzele worden namelijk gestimuleerd om zich zo veel als mogelijk met de fiets naar school te verplaatsen in het kader van het fietstelproject. Om de leerlingen extra te motiveren, kunnen ze hun gereden fietskilometers aan het einde van het schooljaar inwisselen voor een beloning. Op die manier creëren we een veiligere schoolomgeving en steunen we onze Herzeelse handelaars.
Om de drukte aan de schoolpoort tegen te gaan, wil het lokaal bestuur van Herzele passieve verplaatsingen, zoals de auto, ontmoedigen en actieve verplaatsingen, zoals de fiets, stimuleren. Om de leerlingen van de twee Herzeelse middelbare scholen te motiveren, startte het lokaal bestuur, het Sint-Paulusinstituut en het Atheneum Herzele enkele jaren geleden met het fietstelproject. Dat project houdt in dat de leerlingen een tag krijgen, die ze aan hun fiets bevestigen. Wanneer ze aankomen op school worden hun fietskilometers geteld. Door heen het schooljaar kunnen ze op die manier kilometers verzamelen. “Hoe meer leerlingen met de fiets naar school komen, hoe rustiger en veiliger de schoolomgeving wordt. Door het aantal auto’s te beperken, verminderen we meteen ook het aantal uitlaatgassen in de buurt van de school. Dus fietsen draagt niet alleen bij aan een veiligere, maar ook een gezondere schoolomgeving”, vertelt schepen van jeugd en onderwijs Benjamin Rogiers.
Op woensdag 29 november was het de beurt aan de leerlingen van het Sint-Paulusinstituut om hun gereden fietskilometers van het afgelopen schooljaar in te wisselen. De school hield alle gereden kilometers bij en op basis daarvan mocht schepen Rogiers de beloning in de vorm van Herzelebonnen aan de leerlingen uitreiken. Het bedrag van de bon hing af van het aantal gereden kilometers en bovendien kregen de leerlingen met de meeste kilometers en de meeste ritten naar jaarlijkse gewoonte een extraatje van de school zelf. Maar liefst 110 leerlingen kregen een bon, uitgereikt door het lokaal bestuur van Herzele. Goed voor een totaal van 1.085,00 euro.