Haaltert neemt energiebesparende maatregelen…

Ook Haaltert neemt naar aanleiding van de sterkt stijgende prijs voor gas en elektriciteit enkele maatregelen om de energiekosten te drukken en inwoners te sensibiliseren. “We starten met kleine interne aanpassingen op korte termijn maar gaan de grotere beslissingen niet uit de weg. Onder andere het doven van onze straatverlichting zal verder uitgewerkt worden om zo structureel onze energiefactuur te verlagen,” zegt burgemeester Veerle Baeyens. “De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt: daarom willen we onze inwoners stimuleren om te investeren in hernieuwbare energie. In november 2020 hebben we het subsidiereglement voor premies voor hernieuwbare energie goedgekeurd. Gezinnen krijgen hierbij tot € 750 terugbetaling voor hun investering in hernieuwbare energie (zonnepanelen, zonneboiler, warmtepompen, ventilatiesystemen D met warmterecuperatie en groendaken). We hadden ook al de premies voor energiebesparende maatregelen. Hiervoor voorzien we jaarlijks 120.000 euro. Ook voor ons gemeentelijk patrimonium zetten we in op energetische ingrepen door verder te verLEDden, bijkomende zonnepanelen te plaatsen, warmtepompen etc…” voegt Phaedra Van Keymolen, schepen van gebouwenbeheer, energie, en leefmilieu er nog aan toe.

De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen vragen om energiebesparende maatregelen. Aanvragen steun elektriciteit en gas bij het OCMW zijn bijvoorbeeld met bijna 50% gestegen, en de nieuwe contactnames met ongeveer 16%. Lokaal bestuur Haaltert werkt nu aan een energieplan om een antwoord te bieden op de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. In het energieplan wordt ingezet op zowel het sensibiliseren van inwoners, als op besparingsmaatregelen, en het herbekijken van bepaalde gemeentelijke infrastructuur en de eventueel nodige duurzame investeringen daarvoor, bijvoorbeeld bijkomend verLEDden van de gebouwen, zonnepanelen plaatsen en aanwezigheidssensoren plaatsen die de verlichting aansturen.

Voor de publieke gebouwen zal er gebouw per gebouw worden gekeken hoe de energiebesparing geoptimaliseerd kan worden. De gebouwen zijn te verschillen van elkaar, zowel op vlak van systeem, als bezettingsgraad en invulling, om hier één algemene strategie voor uit te werken. Zo zal de verwarming in de kinderopvang bijvoorbeeld niet verlaagd worden. In de andere gebouwen kan dat wel het geval zijn.

Een tweede pijler is de straatverlichting, verlichting van openbare gebouwen en kerstverlichting. De accentverlichting van gemeentelijke gebouwen en kerken worden gedoofd. Ook voor de straatverlichting wordt deze piste bekeken. Dat gebeurt in samenwerking met Fluvius. Op vlak van kerstverlichting maakt Haaltert al gebruik van duurzame opties. Kerstverlichting steekt de inwoners ook een hart onder de riem. Daarom bekijkt het lokaal bestuur om dit op een duurzame manier in te zetten, door bijvoorbeeld kerstverlichting die gekoppeld is aan straatverlichting mee te doven.

Om inwoners die hun woning energiezuiniger willen maken te helpen bestaan er enkele subsidies en premies. Hier zet lokaal bestuur Haaltert al enkele jaren op in en dat wordt ook behouden.

Systemen die in aanmerking komen voor de subsidie

  • Fotovoltaïsche panelen
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie
  • Groendaken

Gemeentelijke renovatiepremies

  • Dakisolatie en zoldervloerisolatie
  • Na-isoleren van spouwmuren of buitenmuren
  • Plaatsen van een condensatieketel
  • Plaatsen van hoogrendementsglas
  • Vloerisolatie en kelderisolatie

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *