Stel je voor: je wandelt naar de rustplek van je naaste en doet in alle sereniteit een ommetje op de begraafplaats. Links vliegen de vlinders en bijtjes in het rond. Aan de rechterkant kan je uitrusten op een natuurhouten bankje omringd door bloeiend groen. “Wat als we onze grauwe begraafplaatsen deze natuurlijke en groene toets geven?” Zo dacht gemeente Erpe-Mere voor de begraafplaatsen in Erpe en Burst. En daarvoor schakelden ze sociale-economieorganisatie Pro Natura in.
De groene begraafplaatsen in Bambrugge en Erondegem zijn een levend voorbeeld van hoe Erpe-Mere haar klimaatdoelstellingen wil bereiken. Samen met Pro Natura bedenkt Erpe-Mere nu ook plannen om die in Burst en Erpe in te groenen. Deze worden in de nabije toekomst omgevormd tot een groen begraafpark dat rust en sereniteit uitstraalt en tegelijkertijd nieuw leven ademt. Door deze omvorming gaan we voor 100% ecologisch (en ook goedkoper) onderhoud, waarbij we niet langer schadelijke pesticiden moeten gebruiken. Bovendien biedt de natuurlijke inrichting mooiere, rustgevende uitzichten en bewandelbare paden, waarbij vlinders en bijtjes nooit ver zoek zijn.
In Erpe durven ze nog een stapje groener te gaan. Achteraan – waar de schapen al eens durven grazen – willen we de ontmoetingsplaats naar een hoogtepunt brengen met een natuurbegraafplaats. “Bloemenweides en grindgazonnen zullen het grijze omvormen tot een groene ontmoetingsplaats voor jong en oud,” zegt Pro Natura. Pro Natura deed al heel wat kennis op wat betreft het beheer, inrichten en aanplanten van natuurbegraafplaatsen. Ze begeleiden nu ook Erpe-Mere in het maken van hun keuzes. De gemeente denkt na over graven met bio-afbreekbare urnen langs de paden en rond de bomen om een parksfeer te creëren. Hier komt eventueel plaats vrij voor andere activiteiten. Ook het idee om een ceremonieruimte in te richten heerst, een plek waar je in alle rust waardig afscheid kan nemen.