Groen raadsleden Lander Wantens en Ingmar Baeyens pleiten voor de oprichting van een speciale Tereos commissie in Aalst. “We vragen dat er een aparte commissie wordt opgericht om de impact van het bedrijf te onderzoeken en om een plan op te maken voor een toekomst zonder Tereos op het eiland Chipka, aldus Groen fractieleider Lander Wantens”. Met de oprichting van een aparte commissie willen we dat er duidelijkheid komt over Tereos en de toekomstplannen. We willen dat daar experts worden uitgenodigd om toelichting te geven over de effecten die het bedrijf heeft op de stad en haar omgeving. Wat is de impact van de geluid-, en geuroverlast. Wat met de opslag van gevaarlijke stoffen en Ethanol, zoals recent aangehaald door Terexit, welke zijn de risico’s hiervan op de stad bij een calamiteit? Hoeveel belastinginkomsten vloeien er nu exact naar de stadskas? Maar ook: wat zijn de plannen van Tereos zelf, oa. over het personeelsbeleid. En welke nieuwe invulling zou er op de site kunnen komen. “We vinden dat dit in alle openheid moet besproken worden over partijgrenzen heen, zo stelt Groen fractieleider Wantens”.
Dit dossier wordt vandaag door schepen De Gucht opnieuw op tafel gelegd en wij zijn daar blij mee. Het is duidelijk dat dit dossier leeft bij alle Aalstenaars, het moet nu eindelijk eens bespreekbaar gesteld worden zonder taboes, weet Groen – collega Ingmar Baeyens.
Bij de vergunningsaanvraag van het bedrijf in september waar er onder andere een uitbreiding gevraagd werd voor de opslag van gevaarlijke stoffen, heeft het CBS op 13 september unaniem positief geadviseerd. Ondanks de berichten die we lezen, en toejuichen, dat het goed zou zijn mocht de site omgevormd worden tot een ruimte voor wonen en kantoren, doet de stad voorlopig alsof haar neus bloedt. Als stad zou je consequent negatief moeten adviseren als het gaat over het bestendigen of uitbreiden van het bedrijf, aldus Wantens.
Laat het duidelijk zijn, wij zijn de eerste om jobs in onze stad te willen houden. Echter, op dit ogenblik heb je eigenlijk ook geen garanties dat het bedrijf de volgende jaren niet verder automatiseert en herkavelt, het is en blijft nu eenmaal een commerciële speler en geen staatsbedrijf. Veel liever dan vanavond op onze beide oren te slapen dat die jobs hier zijn willen wij een langetermijnvisie voor die fabriek en die site, zodat we zelf als stad de regie in handen krijgen. Het betreft een enorme oppervlakte in het hart van de stad, de mogelijkheden om dit op mensenmaat herin te richten zijn ongezien. Pak dit slim aan en je kan niet enkel de netto jobs behouden maar zelfs uitbreiden zegt Baeyens.
Tot slot pleit Groen ook om een spaarpot aan te leggen met de belastinginkomsten die jaarlijks van Tereos naar de stad komen. We denken daarbij aan een bedrag van 10% dat ieder jaar opzij kan gezet worden om te investeren in de site als het bedrijf zou vertrekken.
De omvorming en sanering van de site zal veel geld kosten en zo kan de stad zich voorbereiden mocht het bedrijf plotsklaps vertrekken besluiten Wantens en Baeyens.