Langs het jaagpad aan de Dender in Herdersem heeft de natuur heel wat schade opgelopen na een bomenkap eind december in opdracht van de Vlaamse Waterweg nv. “Er werden dode egels en roofvogels gevonden en beverburchten werden vernield”, aldus Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). “Vermoedelijk hebben enkele bevers de werken niet overleefd en hebben ze ook onvoldoende overgebleven bomen om zich mee te voeden”, zegt Lander Wantens, gemeenteraadslid voor Groen in Aalst. De beelden van de kaalkap zorgden voor een golf van verontwaardiging op sociale media.
Het gebied langs de Dender staat nochtans bekend als zeer waardevol. Zo realiseerden de gemeenten Dendermonde, Aalst en Lebbeke er samen met Natuurpunt een prachtig wandelpad. “De drieste aanpak van de kap door de Vlaamse Waterweg is in strijd met de code van goede natuurpraktijk. Het staat haaks op de doelstellingen van het regeerakkoord, waarin de ontwikkeling van groenblauwe netwerken als een belangrijk actiepunt werd opgenomen”, stelt Mieke Schauvliege.
Mieke Schauvliege (Groen) vroeg daarom aan minister Lydia Peeters om maatregelen te nemen om dergelijke schadelijke ingrepen te vermijden. Uit het antwoord bleek dat ook het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) om zorgvuldiger beheer van de dijken vraagt. ANB stelt voor om op zo’n brede dijken de landzijde ongemoeid te laten voor zover opschietende bomen geen dijkbreuken kunnen doen ontstaan of andere hinder veroorzaken. Ze willen afstappen van de gangbare zesjarige cyclus van hakhoutbeheer. In plaats daarvan stelt het Agentschap voor om gericht hakhoutbeheer te doen op basis van de leeftijd van de bomen, hun positie en toestand, waarbij dode en zieke bomen mogen gekapt worden.
Het Agentschap Natuur en Bos stelt met andere woorden een minder drastisch hakhoutbeheer voor. Minister Peeters is bereid om deze werkwijze toe te passen en verder te evalueren. Minister Peeters treedt Groen-raadslid Lander Wantens in haar antwoord bij dat de verspreiding van de bever langs onze kanalen en rivieren een nieuwe uitdaging vormt. “De Vlaamse Waterweg nv heeft dan ook een studie besteld bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) over hoe het beheer af te stemmen op de vestiging van deze soort in onze waterwegen”, aldus Peeters. Dat was ook het antwoord van de schepen van leefmilieu: “De stad Aalst zal maatregelen nemen om dit in de toekomst te vermijden. En belooft dat ze in de toekomst de beheerwerken beter zal opvolgen om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt.”