Groen Geraardsbergen haalt zijn gelijk bij de provincie naar aanleiding van haar klacht i.v.m. de openbaarheid gemeenteraads-commissies. Begin februari heeft Groen Geraardsbergen bij de provinciegouverneur klacht ingediend omdat in uitvoering van artikels 38 en 28 van het decreet lokaal bestuur, van toepassing sinds 01 januari 2019, aan het publiek niet de mogelijkheid werd geboden om aanwezig te zijn op de commissie-vergaderingen. Deze bepaling is evenwel niet nieuw. Ook in het gemeentedecreet, van toepassing sinds 2007, stond reeds bepaald dat de commissievergaderingen openbaar moesten zijn. Sinds 2007 werd dus de burgers het recht ontnomen om aanwezig te zijn op de vergaderingen waar de beslissingen van de gemeenteraad voorbereid worden. Dit valt ten zeerste te betreuren, zeker voor een bestuur dat de mond vol heeft van transparantie, participatie en openbaarheid, stelt Patrick Franceus, voorzitter Groen Geraardsbergen.
Van de waarnemend gouverneur mochten we naar aanleiding van onze klacht volgend antwoord ontvangen: “Het bestuur (hiermee wordt de stad Geraardsbergen bedoeld) deelt mee dat er, sinds de vernieuwing van de gemeenteraad, nog geen raadscommissies werden samengesteld maar dat de agenda’s van deze commissies vanaf heden op de gemeentelijke website zullen gepubliceerd worden. Hiermee komt het bestuur tegemoet aan uw verzoek.”
Dit antwoord komt slechts gedeeltelijk tegemoet aan onze bekommernis. In ons schrijven aan de provincie hadden we ook laten weten dat we tot driemaal toe aan het gemeentebestuur gevraagd hebben om zich in orde te stellen met de wettelijke bepalingen inzake de openbaarheid van de commissievergaderingen. Tot driemaal toe kregen we geen antwoord. In het antwoord, stelt het gemeentebestuur dat er nog geen gemeenteraads-commissies werden samengesteld. Dit klopt, maar er zijn wel aan commissievergaderingen doorgegaan. Groen Geraardsbergen klaagt de houding van dit bestuur en bij uitbreiding van alle zetelende partijen aan. Het kan niet dat een wettelijke bepaling, van toepassing sinds 2007, bedoeld om de gemeenteraadsbeslissingen bij de bevolking transparant te maken gewoonweg genegeerd wordt. Het illustreert eens te meer dat het bestuur de bevolking niet voor “vol” aanziet.