Een dag nadat de cijfers van het klimaatplan werden toegelicht op de commissie leefmilieu, haalt oppositiepartij Groen zwaar uit naar de meerderheid. “Ondanks de hittegolf, droogte en andere duidelijke signalen, blijft het klimaatplan voor huidige coalitie een vodje papier dat enkel goed is om in de pers te komen”, zegt lijsttrekker Wantens. Met een reductie van amper 3,23 % t.o.v. 2011 is het duidelijk dat Aalst de doelstellingen voor 2020, met 20 % reductie, onmogelijk kan halen. Spijtige voorbeelden zijn er genoeg. Het negatieve advies voor een windmolen in Terjoden, die aan alle voorwaarden voldeed, maakt duidelijk dat de klimaatproblematiek door het huidige bestuur niet au serieux wordt genomen.” In het klimaatplan van de stad werd nochtans de bouw van 3 windmolens op Aalsters grondgebied opgenomen”, zegt Groen kandidaten Ingrid Buys. Evenmin is er op vlak van mobiliteit een reductie van de uitstoot gerealiseerd. En ook bij de bouw van het nieuwe zwembad wil het stadsbestuur de geadviseerde 900 zonnepanelen niet opnemen. Dat zou nochtans een CO2-reductie van meer dan 100 ton/J betekenen, voor slechts 0.5 % meerkost t.o.v. de totale kost en met een terugverdientijd van 10 jaar. Bij de cijfers vorig jaar was al duidelijk dat het moeilijk werd om de doelstellingen voor 2020 te halen. Volgens het stadsbestuur was de reden een bevolkingsgroei, maar Groen Aalst noemt dit een flauw excuus om het gebrek aan inspanningen te maskeren.
Groen wil dat Aalst veel ambitieuzer wordt en haar doelstelling om 100% klimaatneutraal te worden opschuift van 2050 naar 2040, zoals in Leuven en Gent het geval is. “Het is onbegrijpelijk dat de meerderheidspartijen de duidelijke signalen die onze planeet de voorbije maanden heeft gegeven, blijft negeren” besluit lijsttrekker Wantens. “Een leefbaar Aalst is voor ons een prioriteit.”
5 speerpunten van Groen Aalst om de klimaatdoelstellingen te halen:
1. Een versnelde invoering van de betonstop in Aalst. Vanaf 2035 mag er netto geen openbare ruimte meer ingenomen worden.
2. Een realisatie van 5ha extra bos per jaar met om te beginnen een uitbreiding van de bestaande groene gebieden vb. Kluisbos, Osbroek, Somergembos, Wijngaardpark,.. Elke Aalstenaar krijgt groen op minder dan 300 meter van zijn deur.
3. Maak Aalst ‘rainproof’. Groen wil de stad bestand maken tegen hevige buien. Gratis regenwater moet niet afgevoerd maar hergebruikt worden. Meer infiltratiemogelijkheden, waterbuffering en extra ruimte voor water in de stad.
4. Verscherp de doelstellingen voor een klimaatneutraal Aalst van 2050 naar 2040.
5. Maak een windplan op voor Aalst en onderzoek in overleg met de buurt waar het mogelijk is om windmolens in te planten.