Op dinsdag 26 september was het Europese Dag van de Talen. Het GO! atheneum organiseerde dan ook heel wat bijzondere activiteiten op deze dag en zette de leerling met een andere thuistaal even helemaal in de kijker. Bartel François, talenbeleidscoördinator op het atheneum, geeft graag een woordje uitleg: “Sinds 2003 promoot Vlaanderen die dag om mensen te sensibiliseren om talen te leren en de taalverscheidenheid te bevorderen. Het beheersen van meerdere talen verbindt mensen, opent nieuwe deuren en verruimt je blik op de wereld. Je haalt er letterlijk een rijkdom mee in je klas. Het leren van vreemde talen zorgt bovendien voor elk van ons voor een persoonlijke verrijking.”
“Goede ontwikkeling in je eerste taal, bijvoorbeeld het Arabisch, helpt juist je ontwikkeling in je tweede taal, bijvoorbeeld het Nederlands. Voorts gaat aandacht voor de thuistalen van leerlingen op school niet ten koste van de schoolprestaties van meertalige leerlingen in het Nederlands, of in andere vakken. En tot slot, waardering voor de thuistalen van kinderen op school draagt bij aan een pedagogisch klimaat waarin een kind zich gezien voelt. Je geeft ermee het signaal dat wat een kind van thuis meebrengt naar de les van waarde is voor het leren op school”, geeft Bartel François aan.
“Ook onze school erkent en benut graag de rijkdom van anderstalige leerlingen en hun talige en culturele identiteit. En dat zetten we ook in de kijker op deze talendag. Meer dan 30 anderstalige leerlingen deelden diverse aspecten van hun moedertaal en cultuur met hun klasgroep. Ze brachten poëzie, literatuur, culturele gebruiken, woordenschat, liedjes en/of beroemdheden uit hun taal(gebied) onder de aandacht van hun klasgroep. Arabisch, Spaans, Armeens, Portugees en Russisch waren enkele van de vreemde talen die aan bod kwamen. Het enthousiasme van de lesgevers werkte duidelijk aanstekelijk. Tijdens de middagpauze klonk er wereldmuziek uit de boxen, wat voor een geweldig gevoel van verbondenheid en samenhorigheid zorgde. De slogan van onze school luidt dan ook: We are proud to be multilingually loud”; concludeert Bartel François.