Vanaf maandag 15 juni 2020 wordt het hypermodern cardiovasculair en interventioneel centrum in gebruik genomen in het nieuwe S-gebouw op campus Aalst. Het omvat een nieuwe cardiolounge, cathlab, echolab en een angiografiezaal. Een zorginstelling kan alleen de beste diensten aanbieden als het de noden erkent en daar proactief op inspeelt. Niet alleen inzake technologische apparatuur, maar ook wat infrastructuur betreft. Daarom werden de cardiologische activiteiten gecentraliseerd op één afdeling, wat zorgt voor een logische, patiëntveilige en ergonomische patiëntenflow.
Dit centrum heeft een uniek concept waarbij cardiovasculaire patiënten die een korte ingreep ondergaan, worden opgevangen in een trendy lounge. De patiënten moeten niet in bed blijven, de opvang en verdere opvolging in de cardiolounge zorgt voor een ongedwongen sfeer. De lounge is voorzien van alle comfort waardoor zowel voor als na de ingreep een opvang in ideale omstandigheden kan worden aangeboden.
De cardiolounge ontstond uit het idee om voor patiënten die niet in bed moeten blijven, een gezellige plek te creëren waar ze zich comfortabel kunnen voorbereiden op hun ingreep en nadien kunnen worden opgevolgd. Er werd, naast de praktische uitwerking van de cardiolounge, grondig nagedacht over een kwalitatieve manier om deze patiënten op te volgen. Zo werd er een huiselijke omgeving gecreëerd d.m.v. een salon, een koffiehoek en een computerhoek.
In de cardiolounge kunnen er dagelijks gemiddeld 25 patiënten worden opgevangen. Specifiek worden er patiënten opgevangen voor hartcatheterisaties, elektrische cardioversies, infuustoedieningen van korte duur … De behandeling zal steeds op maat van de patiënt gebeuren. Bij aankomst ontvangt de verpleegkundige de patiënt en overloopt samen de administratieve gegevens. De verpleegkundige brengt de patiënt naar de locatie (cathlab, operatiekwartier, …) waar de procedure zal worden uitgevoerd. Bij terugkomst kan de patiënt in alle rust in de cardiolounge een hapje eten en drinken.
In het cathlab worden patiënten met zowel acute als chronische hartklachten geholpen met een katheterisatie en aanvullende ingrepen, zoals het openmaken van een vernauwing in de kransslagader en het plaatsen van een stent. Patiënten met een acuut of dreigend acuut hartinfarct hebben veel betere overlevingskansen bij tijdige opname in een hartcentrum waar men hartkatheterisatie kan uitvoeren.
Binnen het hartcentrum is er ook een volledig nieuw echolaboratorium waar voornamelijk gespecialiseerde beeldvorming van het hart kan gebeuren. Het echolab werkt met de modernste toestellen in de sector en streeft naar een Europese accreditering. Een echocardiografie brengt het hart in beeld via ultrasone geluidsgolven. Het is een niet- invasieve beeldvorming van het hart dat de arts in staat stelt om een diagnose te stellen.
Om de kwaliteit van het neurointerventioneel centrum in het A.S.Z. nog verder te verbeteren, werd geïnvesteerd in hoogtechnologische apparatuur. Het neusje van de zalm is het interventieplatform ‘Philips Azurion 7 Biplane’. Dit platform is geschikt voor diagnostiek én voor therapie en kan rekenen op een nooit geziene precisie. Een bijkomend voordeel is de sterk verbeterde beeldkwaliteit, die resulteert in een betere precisie bij iedere ingreep. Daarnaast leidt het gebruik van het platform voor de patiënt tot een kortere onderzoeksduur, 50 tot 80% minder blootstelling aan stralen en 30 tot 50% minder geïnjecteerde contraststof.
In de angiografiezaal worden twee technologieën gecombineerd: biplane technologie en sensoren waarmee alle slagaders en aders onderzocht kunnen worden en waarmee vooral therapeutische interventies (dilatatie, embolisatie, vasculaire toegang, chemo-embolisatie, drainage, …) accuraat kunnen worden uitgevoerd. De nieuwe zaal beschikt over alle materiaal voor anesthesie en een echografietoestel om interventies te vereenvoudigen.