Vandaag werd Goed Leven in Groot-Haaltert (GLG Haaltert) boven de doopvont gehouden. GLG Haaltert is een burger-beweging die wil streven naar een betere, gestructureerde en professionele gemeente-politiek in Groot-Haaltert. Tijdens de huidige bestuursperiode kampte Haaltert met interne ruzies binnen de politieke partijen, het schepencollege en de gemeenteraad met een maandenlange absolute stilstand tot gevolg. De huidige bestuurders hebben elke voeling met de burger en met het algemeen belang van de gemeente verloren. GLG Haaltert is er van overtuigd dat Haaltert anders en beter verdient.
Jo Keymeulen: ‘Een gemeentebestuur moet worden gevormd voor en door de inwoners. De Haaltenaren hebben na maanden en jaren van geruzie en stilstand een afkeer gekregen van de politiek. Met GLG Haaltert willen we dat de inwoners weer geloven in de politiek en zich actief betrokken voelen. Ze moeten voelen dat het bestuur gewoonweg doet waar het voor verkozen is: maken dat de inwoners goed kunnen leven in Haaltert!’ Yves Groeninck: ‘De eerste reacties op ons initiatief zijn dan ook heel positief: ‘Iedereen in Haaltert beseft dat het tijd is voor verandering, met GLG Haaltert kunnen de inwoners zelf die verandering brengen.
Om de burgerbeweging te lanceren en een eerste keer te luisteren naar de bekommernissen van de Haaltenaren start GLG Haaltert met de Ronde van Haaltert: een reeks infovergaderingen in elk van de vier deelgemeenten. Peter D’haeseleer: ‘Tijdens de infovergaderingen willen we onszelf als initiatiefnemers en het project voorstellen en vragen naar de bezorgdheden van de inwoners. Zo kan elk individu, uit elke uithoek van Haaltert zelf ideeën voorstellen en op de politieke agenda zetten.’
Om de ideeën van de Haaltenaren uiteindelijk in daden om te zetten, zal GLG Haaltert op 14 oktober deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Koen Van der Bracht: ‘We hebben al een deels uitgeschreven programma met een aantal speerpunten waar GLG Haaltert voor staat. Zo willen we ook na de verkiezingen blijven op zoek gaan naar de mening en inspraak van inwoners, door de Ronde van Haaltert steeds te herhalen en door de inwoners mee te laten beslissen over waar de gemeente geld aan uitgeeft via een burgerbudget. Maar ons programma is niet af, omdat het doel van de Ronde van Haaltert net is om het programma te schrijven mét de inwoners. Het programma zal dan ook maar definitief zijn nadat we iedereen gehoord hebben.’ Naast ideeën bestaat een burgerbeweging natuurlijk ook uit geëngageerde burgers. Daarom nodigen we iedereen met een hart voor Haaltert ook uit om ons te komen versterken. Iedereen die vooruit wil met Haaltert en het geruzie in het huidige gemeentebestuur kan overstijgen is welkom.
De Ronde van Haaltert gaat een eerste keer van start op donderdag 29 maart om 20.00 uur in het Jeugdheem in Haaltert. Nadien volgen de andere deelgemeenten Kerksken (Vrije Basisschool De Bloesem, woensdag 18 april om 20.00 uur), Denderhoutem (zaal Hand in Hand, woensdag 25 april om 20.00 uur) en Heldergem (HOC De Fransman, woensdag 03 mei om 20.00 uur). Alle inwoners worden uitgenodigd om hun zegje te doen.
Benieuwd naar jullie programma en beleidslijnen, ook specifiek naar onderwijs toe en ondersteuning voor kinderen uit Haaltert voor het Buitengewoon Onderwijs en hoe jullie omgaan met het M-decreet.
duurt precies wel even …
Doelstellingen, standpunten en beleidskijnen zijn belangrijk en geven aan waar je naar toe wil. Maar meerdere partijen kunnen dezelfde standpunten hebben en wat hier belangrijk is, is hoe je de doelstellingen wil bereiken, met welke waarden en normen. Dit bepaalt het karakter van een partij en vind ik belangrijker en doorslaggevender.