Geraardsbergse radioamateurs en de invasie Normandië…

Sinds 1994, bij de 50 jarige herdenking van de invasie van Normandië zijn radioamateurs uit het Geraardsbergse betrokken bij de herdenkingen op de historische plaatsen. Jaarlijks gaan ze ter plaatse en om hulde te brengen aan de vele gesneuvelden en gekwetsten, stellen ze met speciale toelating van de Franse overheid een radiostation op. Vandaar uit verlopen de uitzendingen over de ganse wereld om de boodschap te verspreiden. Vanaf 4 juni toen 70 jaar geleden de voorbereidingen voor de invasie volop aan de gang waren tot en met 6 juni dag van de landing staan ze in direct contact vanaf hun radioposten met de ganse wereld.  Doorgaans komen er 4.000 verbindingen tot stand, naar gelang de verspreiding van de radiogolven kan dit oplopen tot 6.000 radiocontacten.

Waarom Ranville?

Het kleine dorp ligt op enkele kilometer van de Normandische kust aan de rivier de Orne.  Daar ligt de laatste brug waarmee de Orne kan worden overgestoken, van groot strategisch belang bij de landing 70 jaar geleden.  De Britten die mee de bevrijding tot stand brachten hebben deze brug beveiligd tegen vernietiging.  Het fameuze ‘ham and jam’ de code dat de brug ongeschonden en bruikbaar was bij de landing kwam daar tot stand. Door slechte atmosferische omstandigheden bereikte de radioboodschap maar gedeeltelijk Engeland. De vliegtuigen van de geallieerden vingen de boodschap op en seinden die vervolgens door naar hun basissen in Engeland.

Waarom de radio?

De radioamateurs uit het Geraardsbergse en het Ninoofse van de Koninklijke Unie van de Belgische Radiozendamateurs UBA vzw; willen de vele radio-operatoren gedenken die bij de landing op de kusten een makkelijk doelwit waren voor de vijand, ook velen verdronken bij het dragen van de zware apparatuur.  Zo waren Eddy De Cooman, Xavier Goddaer, Hugo De Cooman en nog anderen uit de streek de pioniers om ginds samen met de Fransen deze waardige herdenkingen te organiseren.  De burgemeester van Ranville nodigt de Belgen elk jaar uit , het is ook de plaats waar de brigade Piron aan land ging. De schoonmoeder van de burgemeester maakte als kind de verschrikkingen mee en heet onze Belgische radioamateurs elk jaar hartelijk welkom.  Bij een eerdere herdenking werden verbindingen gemaakt met dezelfde radio toestellen die gebruikt werden bij de landing in Normandië. Ontroerend was ook het moment waarop de kleinzoon van de man die de boodschap “ham and jam” destijds uitzond, samen met de Geraardsbergenaars als eerbetoon aan zijn grootvader, deze radioboodschap weer de ether instuurde. Ter gelegenheid van deze 70 jarige herdenking komen uit de hele wereld genodigden naar Ouistreham aan de Normandische kust.  Het hele gebied is om veiligheidsreden uitgeroepen tot rode zone. Onze radioamateurs die initiatiefnemers zijn, hebben samen met nog enkele andere radioamateurs evenwel toegang en genieten de speciale aandacht van de bevolking en kennen elk jaar een hartelijke ontvangst door de burgemeester. De Pegasusbrug en het gelijknamige museum herinneren aan deze episode uit de Tweede Wereldoorlog. Communicatie is en was belangrijk bij oorlogsvoering, waarbij in de Eerste Wereldoorlog de draadloze gesproken communicatie tot stand kwam. De radioamateurs zijn betrokken bij deze herdenkingen en herinneren tegelijk aan het tot stand komen van draadloze radioverbindingen, de aanloop naar onze huidige communicatiemaatschappij.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *