Gemeentescholen Erpe-Mere omarmen innovatieve technologie voor taalontwikkeling van anderstaligen…

Taalvaardigheid is de sleutel tot succes in het onderwijs, maar recente studies tonen aan dat het begrijpend lezen in Vlaanderen achteruitgaat. Om deze trend te keren, zijn de gemeentescholen GBS Schatteneiland en GBS De Schatkist trots om aan te kondigen dat ze twee baanbrekende digitale hulpmiddelen gaan inzetten: Fonemi en Widgit symbolensoftware. Deze tools zijn speciaal ontworpen om de taalontwikkeling van kinderen, met een bijzondere focus op anderstalige nieuwkomers, op een speelse en effectieve manier te bevorderen.

Fonemi, ontwikkeld door de VIVES hogeschool, verbetert het fonemisch bewustzijn van kinderen door hen spelenderwijs met klanken te laten werken. Dit legt een sterke basis voor technisch lezen en biedt gepersonaliseerde begeleiding, zowel thuis als op school. Daarnaast maken de scholen gebruik van Widgit symbolensoftware, een programma dat kinderen helpt om nieuwe woordenschat te verwerven door visuele symbolen te koppelen aan hun moedertaal en het Nederlands. Dit versnelt vooral voor anderstalige leerlingen het leren van de Nederlandse taal en wordt gebruikt in verschillende vakken zoals taal, techniek en wereldoriëntatie.

Zowel Fonemi als Widgit zijn krachtige hulpmiddelen die bijdragen aan een inclusieve leeromgeving, waarin elk kind, ongeacht taalachtergrond, de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Met deze investering willen de gemeentescholen GBS Schatteneiland en GBS De Schatkist een voortrekkersrol spelen in de aanpak van taalproblemen en bijdragen aan de succeservaring van al hun leerlingen.

“Kinderen die de Nederlandse taal machtig zijn, hebben zoveel voorsprong op kinderen die de taal niet machtig zijn. Het sociaal leven van deze kinderen kent daardoor een enorm boost. Inzet van deze innovatieve programma’s zal niet alleen hun schoolervaring verbeteren, maar zal ook een positieve impact hebben buiten de school,” zegt Dries Hostens, schepen van onderwijs.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *