Als inwoners van Denderleeuw besmet raken met het Covid-19-virus, kunnen zij voortaan op advies van de huisarts of medisch expert een beroep doen op een huisbezoeker om hen te helpen met onder andere de contactopvolging. Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, is het namelijk belangrijk om snel te weten wie besmet is met het virus en met wie deze persoon recent nog contact had. Net als in de rest van Vlaanderen gaat het aantal besmettingen in Denderleeuw in stijgende lijn. Het gemeentebestuur is extra waakzaam en doet er alles aan om er voor te zorgen dat het coronavirus niet opnieuw kan opflakkeren.
Sinds de start van de coronacrisis werden alle maatregelen om de opmars van het virus te beperken, centraal beslist door de Nationale Veiligheidsraad. Gemeente Denderleeuw heeft sterk ingezet op het informeren en sensibiliseren van de bevolking over het coronavirus en de federale maatregelen. En dit zal ook zo blijven, want het coronavirus is nog steeds in ons midden.
De tweede golf van het coronavirus is sinds midden juli ingezet. Naast de federale maatregelen kregen de lokale overheden meer mogelijkheden om op hun niveau de situatie te beheersen. Zo besliste Gemeente Denderleeuw al om het dragen van een mondmasker te verplichten in de openbare ruimte, behalve in de Wellemeersen en de Kouter, en om alle evenementen af te gelasten tot en met 31 augustus.
Daarnaast heeft het schepencollege nu beslist om een actieve rol op te nemen in het beheren van mogelijke lokale uitbraken door het oprichten van een poule van huisbezoekers. “Deze poule werkt nauw samen met de huisartsen en de zorgraad. Het is de bedoeling om zowel de lokale huisartsen als de centrale contact tracing aan te vullen en te ondersteunen”, legt burgemeester Jo Fonck uit.
“Het takenpakket van de huisbezoekers bestaat uit het contacteren van personen waarbij een COVID-19 besmetting is vastgesteld en de huisarts aangeeft dat er nood is aan extra ondersteuning. Zo kunnen zij inwoners helpen met het opstellen van de lijst met contacten, op zoek gaan naar een mogelijke bron van besmetting door een bijeenkomst, navragen of er hulp nodig is bij bijvoorbeeld boodschappen… Zij doen dus niet zelf aan contactopvolging, maar werken samen met het centrale call center.”
Voor de opsporing van mogelijke besmettingen werken de huisartsen van Denderleeuw en Liedekerke en de gemeentebesturen van beide gemeenten al sinds maart nauw samen bij de organisatie van een gezamenlijk pré-triagecentrum. “Inwoners van Denderleeuw en Liedekerke die mogelijks besmet zijn met het coronavirus worden door de huisarts naar dit pré-triagecentrum doorverwezen voor testing”, legt Sofie Renders, schepen van Sociale Zaken, uit.
“De patiënt moet in afwachting van de testresultaten uiteraard thuis blijven. Indien de test positief is, start dan de contactopvolging. Op vraag van de huisarts of medisch expert kan de patiënt hierbij ondersteunt worden door de lokale huisbezoekers, bv. om samen de gegevens te noteren van alle contacten tot twee dagen voor de symptomen begonnen. Deze lijst wordt dan bezorgd aan het centrale contact center, dat vervolgens het nodige doet om de contacten in te lichten dat ze mogelijk met iemand in contact kwamen die drager is van Covid-19.”
Niet alleen door deze maatregelen wil Gemeente Denderleeuw de vinger aan de pols houden. De algemene besmettingscijfers in Denderleeuw worden bovendien dagelijks via de Zorgatlas opgevolgd door de dienst Veiligheid. “Zo kan er snel ingegrepen worden als er een plotse verontrustende stijging zou zijn in de besmettingen”, aldus burgemeester Jo Fonck. “Na een hele tijd zonder besmettingen zijn er de laatste 7 dagen (van 7/8 tot 13/8) wel 7 nieuwe coronapatiënten geteld. We blijven dus zeker waakzaam en nemen alle nodige voorzorgen. En we blijven inzetten op communicatie. Om zeker alle inwoners te bereiken zal er nog een tweetalige flyer met de maatregelen in Denderleeuw huis-aan-huis verspreid worden. Het is belangrijk dat onze boodschap iedereen bereikt. Want enkel samen als één gemeenschap kunnen we corona bestrijden.”