Gemeente Herzele heeft nu ook zijn eigen troostplek…

Nieuwe troostplek in Herzele biedt steun bij verlies, verdriet en rouw. Herzele werd als eerste gemeente verkozen tot een ‘Compassionate City’. Met Compassionate Herzele wil het lokaal bestuur emotionele thema’s bespreekbaar maken en ervoor zorgen dat mensen durven praten over verlies, verdriet en rouwervaringen. Het doel? Mensen die lijden of rouwen nog beter ondersteunen. Een troostplek in Herzele kon daarbij natuurlijk niet ontbreken. “Met Compassionate Herzele proberen we inwoners zoveel mogelijk verschillende manieren aan te reiken om over verlies en verdriet te praten. Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met ziekte, verlies of afstand, daarom is het belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen”, aldus Schepen Hilde Van Impe.

Op zondag 20 februari 2022 werd onder veel belangstelling de eerste troostplek in Herzele officieel geopend. Troostplekken zijn groene plekjes, voor iedereen toegankelijk, waar men troost kan vinden. Ze zijn een onderdeel van de campagne PlantTroost van Ferm en zijn een bron van troost voor iedereen die worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid. Er bestaan al heel wat troostplekken in Vlaanderen. Dus toen Ferm de vraag aan het lokaal bestuur stelde, sloegen ze meteen de handen in elkaar. Samen kozen ze voor een zeer bereikbare plaats, namelijk naast het speelplein De Kauw in Sint-Lievens-Esse. Geen sombere plek nabij een begraafplaats, maar bewust naast een plaats die symbool staat voor het leven. Trui Mortier, Voorzitter Ferm Sint-Lievens-Esse, vult aan: “De troostplek moet een ontmoetingsplek zijn, waar je alleen of met iemand anders tot rust kan komen. Waar je troost kan vinden in een gesprek, in de stilte of in het landschap.”

Ook het Poëtisch Collectief droeg zijn steentje bij aan de nieuwe troostplek. Dichter Steven Van Der Heyden schonk het gedicht ‘Knotwilg’ dat bezoekers van de troostplek kan ondersteun in het verwerken van verdriet. Dat de opening net in de poëtische feestmaand van 1050-jaar Herzele valt, maakt het des te mooier. Het gedicht werd op een duurzame wijze geïntegreerd op deze mooie plaats. Het werd namelijk door Uniek Idee in cortenstaal uitgefreesd, waardoor het een onvergankelijk karakter heeft.

Binnen het project Compassionate Herzele werkt het lokaal bestuur ook aan Compassionate Schools. Eén kind per klas wordt namelijk geconfronteerd met de dood, verlies of rouwen. Daarom kon ook de betrokkenheid van kinderen niet ontbreken op deze troostplek. De leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool ’t Essenhofje gingen creatief aan de slag en brachten met hun versierde keien kleur in de troostplek want verdriet of verlies hoeft niet altijd grijs te zijn.

Een bijzonder woord van dank gaat uit naar Ferm voor de mooie samenwerking, Steven Van Der Heyden voor het prachtige gedicht, Athene Consult voor het genereuze gebaar het staalwerk van het gedicht te sponseren, Luc Hoorens voor het ter beschikking stellen van de grond en de Technische Dienst van Herzele voor de inrichting van de troostplek.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *