Geen visjes drinken tijdens Krakelingen: Lokaal Bestuur Geraardsbergen protesteert…

Gisteren, zondag 23 februari 2025, vond in Geraardsbergen de 642ste editie van het Krakelingen en Tonnekensbrand plaats. Dit jaar ontbrak echter een belangrijke traditie van het dubbelfeest: er werden geen visjes gedronken op de Oudenberg. Daarom hebben gisteren de gemeenteraadsleden hun ongenoegen geuit. Ze weigerden wijn te drinken zonder visjes en hielden protestborden in de lucht. Al sinds de middeleeuwen drinkt het lokaal bestuur van Geraardsbergen visjes in wijn tijdens het Krakelingenfeest. Sinds 1 januari 2025 verbiedt de Vlaamse overheid echter deze traditie in haar codex op het dierenwelzijn.

Het lokaal bestuur diende een motie in om de codex aan te passen. Tot op vandaag bleef een reactie van de Vlaamse overheid jammer genoeg uit, ondanks herhaaldelijke contactnames. “Het lokaal bestuur heeft de codex op het dierenwelzijn nageleefd maar dat wil niet zeggen dat we ons neerleggen bij de beslissing van de Vlaamse overheid. Onze burgers steunen ons hierin. Tijdens een burgerbevraging gingen we na of zij alternatieven zagen voor het visjes drinken. Een overduidelijk waardig alternatief bleef uit en 80% was duidelijk: het visjes drinken moet blijven. We kozen er daarom voor om geen alternatief voor ons ritueel te voorzien en een duidelijk protestsignaal te geven aan de Vlaamse Overheid. We willen deze traditie behouden.

Dit jaar is het visjes drinken helaas niet gelukt maar dit was in 2001 ook al eens het geval. We blijven hoopvol”, zegt schepen van Cultuur Ann Panis. “De reacties van onze burgers op de Oudenberg tijdens onze protestactie toonden aan dat het visjes drinken leeft bij de Geraardsbergenaar. Als lokaal bestuur voelen we ons gesteund en willen we blijven vechten om deze traditie te behouden. We betreuren dat de Vlaamse overheid niet in overleg wil gaan met ons. Geraardsbergen draagt dierenwelzijn wel degelijk hoog in het vaandel. Het drinken van deze kleine voedervisjes heeft een grote symbolische betekenis en moet in een cultuurhistorisch perspectief geplaatst worden. De visjes liggen maar zeer korte tijd in de wijn alvorens gedronken te worden.

We hopen dat de Vlaamse overheid ons signaal oppikt en haar codex op het dierenwelzijn aanpast. Zo kan de traditie in 2026 terug in ere worden hersteld”, zegt burgemeester Fernand Van Trimpont.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *