Op zondag 9 september, tijdens een nieuwe editie van Open Monumentendag, kan je een duik nemen in de geschiedenis van Ninove of Aalst. Ofwel kies je op het Ninoofse grondgebied voor de archeologische site aan het toekomstige industrieterrein Doorn Noord, ofwel ga je voor de kerk van ‘de Lebeke’ voor een kennismaking met ‘de mannen van het houten geloof’. En er is opendeurdag in de molens van Ninove. In de ajuinenstad Aalst kan je naar de Sint-Martinuskerk aan het Priester Daensplein, Huis de Gapaert in de Molenstraat, de nieuwe bibliotheek Utopia genaamd, en het Belfort.
De Sint-Martinuskerk is één van de bekendste monumenten in Aalst. De bouw van de huidige kerk startte rond 1480 en kan opgedeeld worden in vier grote fases. Na 180 jaar werd de bouw stopgezet en werd de kerk afgesloten met een bakstenen gevel. In de kerk zit er meer Europa verborgen dan je op het eerste zicht denkt. Wat allemaal precies, kan je ontdekken tijdens de gegidste rondleidingen. Doorlopend gidsbeurten in groepen van maximum 25 personen.
Huis de Gapaert, Molenstraat 45, 9300 Aalst Huis de Gapaert is een classicistisch herenhuis met een lange geschiedenis. Het pand is recent volledig gerestaureerd en kent een boeiende geschiedenis waar herbestemming en belangrijk deel van uitmaakt. Doorlopend gidsbeurten in kleine groepjes. Opgelet, omwille van de privacy van de bewoners gaat de rondleiding slechts in zeer beperkte mate binnen door.
Utopia, Utopia 1, 9300 Aalst. Wat hebben Thomas More, Dirk Martens en Aalst met elkaar gemeen? Inderdaad, ze hebben alle drie een link met Utopia. Thomas More als auteur van het boek, Dirk Martens als de drukker ervan en Aalst omdat het nu ook zijn eigen Utopia heeft. Meteen is de link met Europa, het thema van Open Monumentendag, duidelijk. De plaats waar Utopia nu staat en het gebouw zelf, kennen een rijke geschiedenis. Kom die in een notendop te weten tijdens de gegidste rondleidingen op Open Monumentendag.
Doorlopend gidsbeurten in groepen van 20 personen.
Belfort en schepenhuis, Grote Markt z/n, 9300 Aalst. Het belfort en het schepenhuis zijn, net zoals 55 andere torens in België en Frankrijk, beschermd als UNESCO-werelderfgoed. Dit zorgt meteen voor de link naar het thema ‘Europa in erfgoed’. Belforttorens staan symbool voor de stedelijke macht, want hierin bewaarde men vroeger de stadskeuren waarin de rechten en de vrijheden van de stad bepaald stonden. Het belfort is vrij toegankelijk. Een brochure met meer info is verkrijgbaar voor 2 euro.