Geboortebos breidt uit met 450 bomen en struiken…

Na twee jaar uitstel door het coronavirus werd het geboortebos in het Broekpark te Welle opnieuw uitgebreid. Afgelopen zaterdag 26 februari werden maar liefst 450 bomen en struiken aangeplant door dichte familieleden van kinderen geboren in 2019, 2020 en 2021. “Het geboortebos is één van de acties binnen project ‘Wildenbroek’, de verdere ontwikkeling van het Broekpark en zijn omgeving. Voor elk kindje uit Denderleeuw dat geboren wordt, mogen de ouders gratis een boompje komen planten. Het is een mooi aandenken voor jonge gezinnen én de gemeente heeft er een stuk groen bij. Met de klimaatdoelstellingen voor 2030 is de aanplant van extra bomen natuurlijk positief”, zegt schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Andy Depetter.

“Kersverse mama’s, papa’s, oma’s en opa’s konden bovendien kennis maken met de diensten van het Huis van het Kind en ontvingen een kleine attentie. Er werd ook een standje van de Gezinsbond en De Kleine Wissel voorzien”, vult schepen voor Gelijke Kansen Sofie Renders aan. “Ouders kregen een starterspakketje met een aantal jetons, die omgeruild kunnen worden in de Kleine Wissel. Op deze manier leren ze het concept van de ruilwinkel kennen, waar je met de jetons tweedehandsspullen kan kopen. De gezinnen konden nadien gezellig napraten bij een warme kop chocolademelk of soep.”

Voor de aanplant ging Lokaal Bestuur Denderleeuw in zee met het Bosloket, een nieuw initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen en de drie Oost-Vlaamse Bosgroepen. Het Bosloket informeert en begeleidt de gemeente zodat een kwaliteitsvol bos wordt gecreëerd. “In de eerste plaats werd er gekozen voor autochtone beplanting: dat zijn bomen of struiken wiens voorouders altijd al in onze regio voorkwamen, waardoor deze perfect zijn afgestemd op hun omgeving. Voor de specifieke soortensamenstelling van de nieuwe aanplant werd ook gekeken naar de plaatselijke bodemcondities. Voor de vochtige bodem zijn onder andere Zwarte Els, Kraakwilg en Winterlinde zeer geschikt. Voor de drogere plekken ging de voorkeur naar zomereik en haagbeuk. Verder is er aandacht besteed aan een volwaardige bosrand, met bijvoorbeeld Gelderse roos en sleedoorn, want voor de natuurwaarde is het beter dat de rand van het bos gradueel is opgebouwd. In een goede bosrand komen meer struiksoorten tot bloei, en het bruist er van het leven. Een win-winsituatie dus,” zegt schepen voor Klimaat en Duurzaamheid Andy Depetter.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *