Frituur in Bavegem ”t Kotje’ krijgt erkenning en bescherming…

Frituur ‘T Kotje aan de begin van de Sint-Antoniusstraat in Bavegem is één van de drie frituren die minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele wil erkennen en beschermen. Niet minder dan 75 frituren dienden een aanvraag in om als monument beschermd te worden. Lokale besturen samen met eigenaren als grote publiek stelden kandidaten voor. Nadien werd door het Agentschap Onroerend Erfgoed een onderzoek gestart en werden er drie frituren als kandidaat aangeduid om erkend en beschermd te worden. Samen met twee frituren uit Aarschot werd frituur ‘T Kotje met eigenares Chantal Thienpont uit Bavegem genomineerd.

De frietkotcultuur is al reeds beschermd door Unesco als werelderfgoed. Zowel het ambacht van het frieten bakken als de hele frietbeleving die erbij hoort, is erkend als immaterieel erfgoed. Er is geen gemeente in Vlaanderen waar geen frituur te vinden is. Frietkoten bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen en steden. Daarom wil Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de authentieke frituren beschermen. “De Vlaming is verknocht aan zijn frituur. Hoeveel gezinnen hebben er niet een vaste weekdag waarop ze frietjes halen bij de frituur? Het is een levende traditie in Vlaanderen.”, zegt minister Diependaele.

“Toch lezen we regelmatig in de media dat er weer een frietkot verdwijnt. Ik vind het dan ook logisch dat we naast kerken en kastelen ook enkele van de meest typische frituren beschermen en aangezien het de week van de friet was leek het mij het ideale moment om onze frietkoten in de kijker te zetten.” aldus de minister. Zelfs de minister heeft blijkbaar een zwak hart als het gaat om een frietje te steken. Van de zeven dagen geniet hij zelf zes dagen van de overheerlijke frietjes. “Ik kan hiervan zo genieten en het smaakt zo heerlijk dat ik iedere keer er niet kan aan weerstaan” lacht minister Diependaele. 

Volgens frituristen federatie Navefri zouden er van de ruim 4.500 frituren in ons land een kleine duizend losstaande frietkoten zijn. Maar dat worden er steeds minder. Elke gemeente kent wel een frietkot dat moest wijken voor een heraanleg van een plein of om een andere reden is verdwenen. Hoog tijd dus om enkele van deze typische frituren voor de toekomst te bewaren.

Frituur ‘T Kotje in Bavegem dat je kan vinden op de hoek met de Sint-Antoniusstraat en de kerkkouterstraat tegenover het kerkgebouw van Bavegem is al meer de 40 jaar het boegbeeld geworden op het dorpskern. Het houten chaletje is nog steeds het eerste van toen het daar werd geplaatst. Chantal Thienpont die nu in januari aan haar zesde uitbatingsjaar zal bezig zijn mag zeggen dat haar frietkotje het zeer goed heeft overleefd. Na wat verfraaiingswerken en de picknicktafels kreeg het kotje een heel ander uitzicht. Op deze manier krijgen de klanten de gelegenheid om bij goed weer buiten te genieten van hun lekkere pakje friet.

Dat Chantal ook haar specialiteiten heeft is zoals bij iedere frituur maar logisch. Zo zou haar zelfgemaakte satés en de zelf bereide tartaar enorm in de smaak vallen bij de klanten. Ook haar eigen hamburger ‘T Kotje is één van haar lievelingsgerechten. Ook kan je Chantal en haar team boeken voor eender welk feestje of gelegenheid met haar mobiele frituur ‘Friet-O-Droom’. En je zal zeker niet op je honger blijven zitten, de grote porties frieten die je aangeboden krijgt zorgen ervoor dat goedgevuld huiswaarts keert, kunnen we zelf van meespreken. Verdere info via Facebook: https://www.facebook.com/tkotjebavegem en https://www.frietodroom.be/

(Foto: Guy Coppens)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *