Fotografeer de mooiste molens ‘Er is volk in de molen’…

De vzw Oost-Vlaamse Molens start een drieledig project op: Oost-Vlaamse Molens Verbeeld. De bedoeling is het inventariseren van de nog actieve wind- water- en rosmolens die de provincie nog rijk is. Het te exploreren terrein wordt afgebakend tot molens waarop menselijke activiteit valt te bespeuren. Onder het motto, ‘Er is volk in de molen’ wil Oost-Vlaamse Molens vzw een up-to-date data- en fotobestand aanleggen. De provincie Oost-Vlaanderen is altijd al een voorloper geweest op het gebied van het inventariseren van molens. Getuige de door de provincie uitgegeven jaarboeken met alle kadastergegevens van molens vanaf 1845 tot 1960. In de jaren tachtig volgden inventarissen van wind- en watermolens van de hand van molinologen Paul Bauters en Raoul Buysse.

Nu, bijna 35 jaar later is de tijd aangebroken, om deze gegevensverzameling in een nieuw kleedje te stoppen. De studiedienst van de vereniging staat in voor het verzamelen van de gegevens. Teneinde voldoende diversiteit in het verzameld fotomateriaal te bekomen, wordt afgestapt van de doorgaans gebruikte methode, waarbij opdracht gegeven wordt aan een persoon om foto’s te produceren. Er wordt een beroep gedaan op het ruimere publiek teneinde de beleving en betrokkenheid van dat publiek te verhogen.

Onder de noemer: ‘er is volk in de molen’ mag iedereen, digitaal, foto’s insturen, die werden genomen in de periode die loopt vanaf 28 april 2019, de Vlaamse Molendag, tot en met 6 oktober, de dag waarop de Oost-Vlaamse Molendag wordt gehouden. In de tussenliggende periode kunt u terecht op de molens tijdens o.a. de Open Monumentendag, of tijdens een van de talrijke weekends waarop molens hun deuren openzetten. Uiteraard mag steeds een afspraak geregeld worden bij om het even welke van de 35 windmolens, 2 rosmolens en 52 watermolens die de provincie Oost-Vlaanderen rijk is. Voor een overzicht verwijzen wij u naar www.vlaamsemolens.com/molenbeheer/

Al te vaak wordt bij het in kaart brengen van een onroerend erfgoedobject de nadruk gelegd op het statisch gegeven van het erfgoed zelf, en wordt voorbijgegaan aan de functionaliteit en dynamiek van het erfgoed. Door de combinatie van het erfgoedobject, de molen, met de werkende of actieve mens in de molen wordt een dimensie toegevoegd aan de al te vaak geproduceerde louter opsommende overzichten.

De dubbele bedoeling is om enerzijds de mens, het publiek dat vaak niet bekend is met onze molens, uit te dagen om de molens te bezoeken, tijdens o.a open molendagen, of na gemaakte afspraken, en anderzijds een zo divers als mogelijk resultaat aan bruikbaar fotomateriaal te bekomen. Wie het best presteerde, en foto’s inleverde die aan het thema voldoen, wordt hiervoor naderhand beloond. De beste foto’s krijgen een plaatsje op een in 2020 te houden Molententoonstelling in het erfgoedcentrum te Ename. Een professionele jury zal de foto’s selecteren en beoordelen. Door het tonen van de beste foto’s, willen wij het ruimere publiek ervan overtuigen dat molens geen louter statisch erfgoedgegeven zijn, maar dat zij ook vandaag nog springlevend zijn.

Deelnemers kunnen tot drie verschillende foto’s sturen naar: molenfotografie@vlaamsemolens.com Zowel zwartwit- als kleurenfoto’s zullen met kennis van zaken worden beoordeeld. Om een goede beoordeling mogelijk te maken vragen wij foto’s met afmetingen: langste zijde 3600 pixels. Meer specificaties zijn opgenomen in het reglement. Op de website www.vlaamsemolens.com/molenfotografie vindt u het reglement en een deelnemingsformulier. We benadrukken dat uitsluitend foto’s van Oost-Vlaamse molens in aanmerking komen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *