Filmclub NinoFilm speurt naar familie in het Midden-Oosten…

Cinema Central in Ninove Persregio DenderNa de dood van hun moeder worden Jeanne en Simon geconfronteerd met haar verleden in hun geboorteland. Met een onverbiddelijke logica werkt regisseur Denis Villeneuve in ‘Incendies’ toe naar zijn overdonderende climax. “Door de film leer je met andere ogen naar het Midden-Oosten te kijken.” Wat heeft een Canadese regisseur met de Libanese burgeroorlog van de jaren 1970 en 1980 te maken? Eigenlijk niets. Maar toch brengt Denis Villeneuve met Incendies (letterlijk “verbrand”) een familiedrama van epische allure over een burgeroorlog in een gefingeerde staat.

De film is gebaseerd op een toneelstuk van de Canadees-Libanese toneelmaker Wajdi Mouawad. Hij vertelt het verhaal van de Canadese twintiger-tweeling Jeanne en Simon Marwan. De tweeling is verbijsterd wanneer zij bij de notaris twee raadselachtige brieven ontvangen van hun overleden moeder Nawal. De ene brief is gericht aan hun vader, van wie ze dachten dat hij dood was. De andere brief is voor hun broer, van wie ze het bestaan nooit hebben gekend. Jeanne besluit naar het Midden-Oosten te vertrekken om meer te weten te komen over haar familiegeschiedenis. Haar broer Simon wordt heel wat minder geraakt door de hersenspinsels van zijn moeder, maar de liefde voor zijn zus is zo sterk dat hij zich aansluit bij haar zoektocht. Samen met de notaris ontdekken ze het tragische lot van hun moeder, dat zowel getekend is door oorlog en haat als door de moed van een uitzonderlijke vrouw.

Denis Villeneuve wisselt in zijn vierde speelfilm, met in de hoofdrollen Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin en Maxim Gaudette, een speurtocht in het heden af met een dramatisch verhaal in het verleden. Op gezette momenten doorbreekt de regisseur het rauwe realisme van de film met kleine ‘esthetische vignetten’ of minieme momentjes van ‘comic relief’. Het zijn de kleine hapjes lucht die de opeenstapeling van ellende en oorlogsgeweld des te indrukwekkender en indringender maken. “De wereld zit vol culturele verschillen”, stelt Denis Villeneuve, “maar familie is heel universeel. Op dat vlak hebben we allemaal meer gemeen dan je zou denken.” Het land waar het verhaal zich afspeelt, wordt niet bij naam genoemd. Villeneuve: “Omdat het wel én niet Libanon is. Het verhaal had zich even goed in Bosnië kunnen afspelen. Oorlog is al even universeel als familie. Door de film leer je met andere ogen naar het Midden-Oosten te kijken.”

De film wordt vertoond op dinsdag 7 februari, om 20.00 uur (inleiding om 19.45 uur) in Cinema Central, Lavendelstraat, te Ninove. Inkom 6 euro (met reductie voor jongeren) UiTPAS-activiteit. Meer info via cultuur@ninove.be of ninofilm.club@gmail.com

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *