De fietstunnel in Moorsel, gelegen onder de N411, kreeg een eerbetoon aan onze Aalsterse ereburger Kamiel Sergant. Het streetart kunstwerk, gerealiseerd door collectief Team Alosta, is een hommage aan Kamiel en werd op zondag 22 september feestelijk voorgesteld aan het grote publiek. De fietstunnel wordt bovendien opgenomen in het traject van een splinternieuwe fietstocht. Op initiatief van de stad en in nauwe samenwerking met de familie van Kamiel werd de fietstunnel gelegen onder de N411 in Moorsel vernoemd naar Kamiel Sergant. Kamiel was fietsenverkoper, carnavalskeizer en bovenal Kamiel de mens onder de mensen met het hart op de juiste plek. De fietstunnel die zijn naam krijgt, ligt in de wijk waar Kamiel opgroeide en er ook zijn hele leven doorbracht. Burgemeester Christoph D’Haese: “Met dit kunstwerk brengen we een blijvend eerbetoon aan Kamiel Sergant, een icoon van onze stad. Kamiel was meer dan een ondernemer of carnavalskeizer; hij was iemand die mensen samenbracht en het beste in de gemeenschap naar boven haalde. Deze tunnel draagt niet alleen zijn naam, maar ook zijn geest van verbondenheid en solidariteit. Het is een plek waar iedereen, net als Kamiel, door de stad kan bewegen met de blik voorwaarts.”
Om Kamiel Sergant nog extra in de verf te zetten staat hij nu voor altijd ‘gebeiteld’ in de betonstructuur van de fietstunnel met een muurtekening. Streetartcollectief Team Alosta kreeg de artistieke vrijheid tot de stijl van het kunstwerk. Wel moest het een weerspiegeling of interpretatie vormen van het leven en werk van Kamiel. In de tunnel zijn twee portretten van Kamiel te zien vergezeld van alom bekende woorden ‘Weir doeng voesj’. Kamiel Sergant overleed 3 jaar geleden, op 3 juni 2021. Schepen Jean-Jacques De Gucht: “Deze tunnel symboliseert op een prachtige manier de verschillende facetten van Kamiel Sergant. Kamiel had een fietszaak op de Moorselbaan, maar naast ondernemer en keizer van het Aalsters Carnaval, was hij vooral sociaal bewogen en hielp hij iedereen die zijn hulp kon gebruiken. Een man met een hart voor Aalst en de Aalstenaars.”
Onder de fietstunnel door loopt een splinternieuwe fietstocht, genaamd ‘In het spoor van Kamiel en Valère’. De fietstocht is een enkele rit van 18 km, opgebouwd uit knooppunten. Op de route ontdek je meer over de hopteelt in de regio, Aalst Carnaval, heel wat prachtige natuur en eetgelegenheden, de Faluintjes en Brabantse trekpaarden. Een afscheurstrook aan het fietsplan met knooppunten kan makkelijk aan het fietsstuur worden bevestigd. De fietskaarten zijn te koop in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt en via de www.visit-aalst.be. “Dit creatief en inspirerend streetart kunstwerk over Kamiel Sergant is ongetwijfeld de blikvanger van onze nieuwe fietsroute ‘In het spoor van Kamiel en Valère’. Maar hoe passend de naam van de fietsroute bij deze tunnel van Kamiel, die hier prachtig afgebeeld staat, ook mag zijn, niets is wat het lijkt”, zegt toerismeschepen Caroline De Meerleer met een knipoog. “Aan de hand van een fietskaart kom je alle historische weetjes, verrassende verhalen en leuke anekdotes achter deze 18 km lange route langs verschillende fietsknooppunten te weten.”
Hoewel Kamiel Sergant aan bod komt tijdens de fietsroute, is hij niet de Kamiel uit de naam van deze fietsroute. De Leirekensroute waarlangs deze fietsroute deels loopt, was ooit een treinbaan. Kamiel en Valère waren de treinbestuurders die met hun treintje van Aalst naar Londerzeel en terug reden. Deze Leirekensroute is aangelegd op de bedding van de oude spoorlijn 61. Pas in 1978 werd ze omgevormd tot een wandel- en fietspad, de Leirekensroute.