Deze voormiddag resp. dinsdag 24 oktober 2023, voerde federaal parlementslid Anja Vanrobaeys van Vooruit samen met S Plus afdeling Lede een flyeractie aan het cash afhaalpunt van Batopin in de Julius De Geyterstraat te Lede. Zo wil ze samen met S Plus het tekort aan geldautomaten in onze gemeente aanklagen. Anja Vanrobaeys heeft een wetsvoorstel ingediend om de banken te verplichten om in elke gemeente en deelgemeente een cash afhaalpunt te voorzien. S Plus, steunt haar hierin voluit. Banken moeten stoppen hun fysieke dienstverlening af te bouwen, zegt Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys die de actie ondersteunt. “De afgelopen jaren sloten steeds meer bankkantoren en -automaten de deuren”, zegt Nadine De Schutter van S-plus Lede.
Ook hier in Oordegem, een deelgemeente met toch meer dan 3.000 inwoners, verdween de laatste bankautomaat een jaar geleden. Inwoners moeten nu ongeveer 8 kilometer rijden om aan cash geld te geraken. Om hierop een antwoord te bieden, werkten BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING samen aan neutrale cashpunten (Batopin). Maar die schieten zwaar tekort. In plaats van een cashpunt in Oordegem te voorzien, staat die in Lede. Bovendien is dit neutraal cashpunt voor de banken een reden om de eigen automaten te sluiten. “Tijdens de marktdag is het ook vaak rijtje schuiven. Mensen betalen steeds meer, maar krijgen minder dienstverlening.”
“Heel wat mensen bankieren intussen online, maar 1 op 5 mensen is helemaal niet mee met de digitalisering. Het is wraakroepend dat die groep – vaak senioren – aan hun lot wordt overgelaten. Met onze actie willen we aan de alarmbel trekken”, zegt Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys. Je eigen geld afhalen en beheren, dat is toch een basisrecht? Daarom heb ik een wetsvoorstel ingediend dat banken verplicht aanwezig te blijven in het straatbeeld en afspraken met banken wettelijk vastlegt. Ook hier in Lede is een betere spreiding van bankautomaten echt wel aangewezen. Het akkoord dat hierover gesloten werd tussen de banken en de federale overheid, biedt allesbehalve een oplossing.
De tijd van goede intenties is voorbij. Laat ons maar de taal spreken die banken goed kennen: die van het geld. Met financiële sancties wanneer banken hun dienstverlening blijven afbouwen. Als het aanbieden van basisbankdiensten goedkoper wordt dan het afbouwen van dienstverlening, dan volgen banken vanzelf wel. Dat is simpele economische logica”, besluit Vanrobaeys.