Falle, Benedict en Lowie verhuizen naar ’t Gasthuys…

De oude reuzenkoppen van Herdersem vertoeven voortaan in hun buitenverblijf. In plaats van verdoken achter de muren van de oude Herdersemse sacristie te zitten, krijgen ze vanaf vandaag een warme en dankbare plaats in de Carnavalsexpo van museum ’t Gasthuys. Daar zullen ze met veel liefde bewaard en verzorgd worden, én kan je ze makkelijk gaan bezichtigen. Zo werken we ook daar verder aan ons verhaal over de rijke geschiedenis van Aalst en omgeving.

Reuzenverenigingen kennen de afgelopen jaren bovendien een welkome opflakkering. Sinds kort ontstond onder impuls van de dorpsraad een nieuwe vereniging reuzendragers die de erfgoedtraditie weer nieuw leven wil inblazen. Sindsdien zijn er nieuwe koppen uit ‘isomo’ vervaardigd en raakten de oude in onbruik. “Ik zou echter geen schepen van Erfgoed zijn, als ik zo’n waardevolle stukken aan hun lot zou overlaten. Daarvoor zijn ze een veel te kostbaar onderdeel van deze immateriële erfgoedtraditie”, zegt schepen Smeyers.

Hun lijf zijn ze dan wel kwijt, een naam hebben ze zeker nog. Benedict (Petjen Noë in de volksmond) is een dorpsfiguur uit vervlogen tijden die, althans volgens de legende, een bovengemiddelde portie ongeluk kreeg toebedeeld. Een jarenlange strijd tegen armoede en spontane tegenslagen mondde uit in een bedroevend orgelpunt, wanneer zijn verloofde Falle (Valentine Beeckman) hem in de kou liet staan tijdens hun trouwdag. Zijn geluk keerde pas toen de bevolking van Herdersem hem uit sympathie een stukje grond en een bescheiden huis schonk. Fijn detail: in 1984 werd het huwelijk tussen de reuze tortelduiven plechtig ingezegend, hoewel Benedict al overleed in 1935. Sindsdien lopen ze steeds zij aan zij wanneer de Sint-Antoniusstoet door de straten trekt. De derde kop in het rijtje is Lowie, voormalig voorzitter van de Dorpsraad. Als dank voor zijn jarenlange inzet en toewijding, werd er ook van hem een hoofd gemaakt.

De koppen zullen op plechtige momenten nog gebruikt worden door de dorpsraad en blijven ook in hun bezit. In de tussentijd hoeven ze echter niet langer in de kou en nattigheid te verblijven. Meer weten over reuzentradities in de Denderstreek? Lees dan zeker de brochure via de link hieronder.

Reuzen in Denderland | Erfgoedcel Denderland

Wil je Benedict, Falle en Lowie graag eens in het echt bewonderen? ’t Gasthuys is open van dinsdag tot vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur.

’t Gasthuys – Stedelijk Museum | Stad Aalst

 

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *