Vanaf 1 januari 2015 wordt het geregistreerd kassasysteem ingevoerd in de horeca. Evelien Cruypelinck, studente Bedrijfskunde aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), bracht de voor- en nadelen van deze maatregel tegen zwartwerk in de horeca, in kaart. Reeds in 2009 lag er een akkoord op tafel tussen de horecasector en de overheid: een btw-verlaging binnen de sector van 21% naar 12% in ruil voor de invoering van een geregistreerd kassasysteem. Deze kassa, of ‘black box’, moest eindelijk het zwartwerk in de horeca aan banden leggen. “Hoewel het geen groot geheim is dat er in de horeca veel in het zwart gewerkt wordt, deden restaurateurs en caféhouders tot voor kort nog alsof hun neus bloedde”, vertelt Evelien. “Dat is nu anders. Ze komen er openlijk voor uit en staan open voor een oplossing.” De belofte van de regering is al van kracht vanaf 1 januari 2010, maar het was lang wachten op engagement van de horecasector zelf. Nu is het dan toch bijna zover. Vanaf 1 januari 2015 zal elke horecazaak die ter plaatse minstens 10% van hun omzet haalt uit restaurant- en cateringdiensten, verplicht een geregistreerd kassasysteem moeten gebruiken. In haar bachelorproef onderzocht Evelien de verschillende voor- en nadelen van de invoering van deze kassa. Het is vanzelfsprekend dat horecazaken die momenteel zwarte inkomsten hebben, af te rekenen zullen hebben met een heleboel extra kosten, ondanks het recht op aftrek van btw. De grootste bijkomende kosten zijn de sociale lasten die betaald moeten worden bovenop het nettoloon van het personeel dat voordien in het zwart werkte: RSZ-bijdragen, bedrijfsvoorheffing, vakantiegeld, eindejaarspremies … “Ondanks de negatieve gevolgen”, stelt Evelien, “schakelen de horeca-uitbaters toch beter zo snel mogelijk over op dit nieuwe systeem. Hoe vroeger ze overschakelen, hoe meer ze nog kunnen genieten van een RSZ-lastenverlaging voor vaste werknemers.” Evelien, die vorige maand pas afstudeerde aan de HUB en inmiddels al aan de slag is als consultant, hoopt dat haar bachelorproef een handige leidraad kan zijn voor horeca-uitbaters die willen weten wat ze kunnen verwachten. “Horeca-uitbaters vinden in mijn eindwerk ook een overzicht van de stappen die ze moeten doorlopen om zich op een correcte manier te registreren voor het nieuwe kassasysteem.”
De Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) maakt deel uit van de Associatie KU Leuven en biedt een brede waaier van opleidingen aan, inclusief opleidingen van de KU Leuven, in zeven verschillende domeinen: Bedrijfskunde, Economie en bedrijfswetenschappen (KU Leuven), Gezondheidszorg, Lerarenopleiding, Sociaal-Agogisch Werk, Letteren (KU Leuven) en Rechten (KU Leuven). De Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en KAHO Sint-Lieven zijn bezig met een integratieproces. Voor meer info, surf naar www.hubkaho.be.