Erfgoeddag 2016 in het teken van ‘Rituelen’…

Erfgoeddag 2016 Persregio DenderRituelen zijn van alle tijden en overal ter wereld duiken ze op. Iedereen kent ze en koestert er wel een paar, hoogstpersoonlijke of publieke. Maar wat zijn rituelen precies en waarom zijn ze zo krachtig en betekenisvol? Ons leven zit boordevol met kleine en grote rituelen en handelingen die we van onze (voor)ouders hebben geleerd. Je komt alles te weten op zondag 24 april 2016, ontdek het programma voor Sint-Lievens-Houtem en maak van een Erfgoeddagbezoek ook een ritueel! Zo is er een tentoonstelling ‘Rouw in Houtem’, door de Heemkundige kring Houtem i.s.m. Funerarium Pluym.

Begrafenissen, de omgang met de dood en rouw zitten vol rituelen. Hoe beleefden we vroeger concepten als dood en afscheid nemen en welke rituelen passen we nu nog toe? In de tentoonstelling gaan we terug naar de tijd van toen en brengen we belangrijke evoluties in beeld via beeldmateriaal en getuigenissen. Dit gaat door in het Funerarium Pluym, Marktplein 2a te 9520 Sint-Lievens-Houtem. Het funerarium is op wandelafstand van CC De Fabriek waar Rik Pinxten om 10.00 uur een lezing geeft over rituelen. Het is doorlopend te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur.

Zoals reeds hierboven aangehaald werd, maken we tijdens deze Erfgoeddag kennis met Rik Pinxten tijdens een ‘Lezing’. Een geboorte, volwassen worden, een huwelijk, de dood … Bij een aantal mijlpalen in het leven grijpen we naar vaste rituelen of tradities. De invulling van deze rituelen is vaak cultureel bepaald. Professor Rik Pinxten geeft in CC De Fabriek een lezing over de rol van rituelen in onze moderne samenleving. Aansluitend kan je de tentoonstelling ‘Rouw in Houtem’ bezoeken in funerarium Pluym. Afspraak in CC De Fabriek, Fabrieksstraat 19 te 9520 Sint-Lievens-Houtem. De ‘Lezing’ start om 10.00 uur, geen reservatie gewenst. Beide activiteiten zijn gratis.

Meer info via Heemkunde Houtem, Kapellekouter 50, 9520 Sint-Lievens-Houtem, T 0499 62 49 64, E: heemkunde.houtem@gmail.com, heemkundehoutem.wordpress.be

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *