Erfgoedcel inventariseert religieus erfgoed in gebedshuizen…

Sint-Amanduskerk Denderleeuw Persregio DenderErfgoedcel Denderland start met de inventarisatie van het religieus erfgoed uit de regio. Alle parochiekerken zullen aan bod komen. Starten doen ze met de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw. Morgen 15 maart is de eerste ‘werkdag’ van de vrijwilligers in de Denderleeuwse kerk. Erfgoedcel Denderland wil van alle kerken uit het werkingsgebied (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove) een actuele en correcte inventaris van het roerend erfgoed opmaken. Een ambitieus project, aangezien er meer dan 50 parochiekerken zijn in deze regio. Denderleeuw is pilootproject voor de regio. Morgen 15 maart gaan de vrijwilligers voor het eerst aan de slag in de Sint-Amanduskerk. “De ‘eerste werkdag’ staat volledig in het teken van kennismaking: er is een rondgang door de kerk, een toelichting over de geschiedenis van de parochie en het gebouw…”, vertelt Jan De Nul, schepen van Patrimonium en Erfgoed.

“We zijn heel trots dat de Erfgoedcel voor de Sint-Amanduskerk koos om van start te gaan. Het is dan ook een oude kerk met een rijke traditie. Het kerkgebouw zelf gaat terug tot de 13de, begin 14de eeuw. Dat weerspiegelt zich ook in de collectie: er werden in de loop der tijden heel wat waardevolle en betekenisvolle objecten verzameld. De Erfgoedcel koos ook voor Denderleeuw wegens het enthousiasme van de kerkfabriek voor het project en hun bekommernis om hun erfgoed. Zij willen graag orde op zaken stellen door een correcte inventaris op te stellen en zo hun collectie te gaan herontdekken.”

Vanaf morgen zullen de vrijwilligers wekelijks op vrijdagnamiddag aan de slag gaan. Ze zullen systematisch alle objecten in de kerk overlopen, bestuderen, beschrijven en inventariseren, digitaal fotograferen en uiteindelijk invoeren in een databank. Het gaat hier over alle beelden, schilderijen, textiel, zilverwerk, altaren, … die in bezit zijn van de kerkfabriek. De vrijwilligers kregen hiervoor eind januari al een opleiding. Verder worden ze ook begeleid door de Erfgoedcel Denderland en de Provincie Oost-Vlaanderen. “De provincie heeft een jarenlange expertise op het vlak van religieus erfgoed en is dan ook de belangrijkste partner in dit project”, aldus erfgoedschepen De Nul. “Zij stellen de digitale databank Erfgoedinzicht ter beschikking aan kerkbesturen. Dit is een beheerssysteem om alle collectiestukken nauwgezet bij te houden, maar die ook mogelijkheden biedt om de kerkcollecties bijvoorbeeld digitaal te tonen aan het publiek. Op die manier wordt het religieus erfgoed ontsloten voor een breder publiek, zonder te moeten vrezen voor diefstal of schade.”

Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen nog altijd aansluiten. En vrijwilligers met een erfgoed-interesse (ook buiten het religieus erfgoed) kunnen zich altijd op vele manieren inzetten, zeker ook in Denderleeuw. Voor meer info kan je terecht bij de cultuurdienst van Denderleeuw of de Erfgoedcel Denderland.

Meer info Erfgoedcel Denderland: 053 72 32 26 – erfgoedcel@aalst.be. Cultuurdienst Denderleeuw: 053 64 54 08 – cultuur@denderleeuw.be www.erfgoedceldenderland.be

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *